fb


2009-08-11 10:30

Svensk flyglinje till södra Irak

| Mer

Resor Helsvenska MCA Airlines blir första EU flygbolag att öppna reguljär flygtrafik på södra Irak. Linjen Arlanda-Basra non-stop startar 12 september med en avgång i veckan. MCA Airlines är redan marknadsledande från Sverige och störst i EU i flygtrafik till norra Irak/Kurdistan med upp till sju avgångar i veckan till Erbil och Sulimaniya. Men i Sverige finns lika många kurder som andra med irakisk bakgrund.

Basra har en modern och väl fungerande flygplats och i miljonstaden Basra pågår mycket nybyggnad, renovering och uppstädning efter kriget. Basra är Iraks stora hamnstad och även oljecentrum, tidigare centralpunkt för ångbåtstrafiken uppför Eufrat och Tigris. Historiskt var Basra sumerernas hem och Sinbad Sjöfararens hemstad. Basra nämns också som tänkbar lokalisering av Edens Lustgård.

MCA Airlines grundades i oktober 2008 och flyger främst reguljär linjetrafik på året-runtdestinationer, med ett full servicekoncept, varm mat på alla flygningar och prisvärda resor. Linjenätet omfattar Erbil och Sulimaniya från Arlanda, Landvetter, Malmö samt trafik på Beirut, Aten, Thessaloniki och som enda flygbolag med reguljär non-stoptrafik Sverige-Cypern; Arlanda-Larnaca. I flottan ingår Airbus A-320 med 180 stolar, Fokker 100 med 100 stolar och Saab 2000 med 50 stolar, de senare i trafik främst för Blue 1. MCA Airlines utför även ACMI trafik och en del charter, t ex för Kronflyg och fiskecharter till Murmansk. I våras förvärvade MCA Airlines Air Express av Saléniagruppen. MCA Airlines är privatägt, baserat på Arlanda och med svenskt AOC.Annonsbilliga resor