fb


2009-04-29 10:05

Laila Ohlgren får Polhemspriset för ”gröna knappen” på mobilen

| Mer

Folk Ingenjören Laila Ohlgren skapade världsstandarden för hur miljarder människor ringer med mobiltelefonen – en liten knapp med grön lur. Hon får som första kvinna Polhemspriset, Sveriges Ingenjörers anrika utmärkelse, vars prissumma i år höjts till 250 000 kronor.

Det var den soliga pingsthelgen 1979 som Laila Ohlgren testade sin idé. Hon var den första kvinnliga ingenjören som jobbade med utvecklingen av NMT, Nordic Mobile Telephony, på Televerket i Farsta och hade några veckor på sig att lösa problemet med uppringning. Det gamla sättet – att lyfta luren och sedan slå numret – tog för lång tid och fungerade inte.

Men det sitter ju en liten mikroprocessor i varje mobiltelefon, tänkte hon, och man kanske kunde låta den göra jobbet? Slå numret först, som lagras i telefonens dator, och sedan skicka iväg hela sifferpaketet på en gång när man trycker på knappen för telefonlur. Alltså tvärtemot det gamla sättet.

– Jag ringde min chef och bad honom vara med och testa. Vi åkte runt hela helgen i ett folktomt Stockholm och gjorde över tusen uppringningar. Och det fungerade!

Laila Ohlgrens enkla och geniala lösning har blivit världsstandard och nyttjas nu av ca fyra miljarder mobilanvändare. Den har dessutom spridit sig till andra telefoner med minnesfunktion, t ex trådlösa telefoner i hemmen.

Snabbfakta Laila Ohlgren
Aktuell: Får Polhemspriset 2009 av Sveriges Ingenjörer för sin lösning av uppringningen för mobiltelefoni
Född: 1937 på Kungsholmen i Stockholm
Utvecklingsingenjör: 1956-2005 vid Televerket/Telia där hon även jobbade med TV-utbyggnaden och mobila tjänster i vården.
Bor: Tyresö utanför Stockholm
Familj: Maken Bo, sångare, och sönerna Magnus och Håkan, båda ingenjörer
Oanad talang: ”Nu när jag är pensionär hinner jag måla också – hus, alltså!”Annonsbilliga resor