fb


2009-02-13 11:18

2008 gjorde Sundsvallsflyg rekordvinst

| Mer

Resor De senaste sex månaderna har Sundsvallsflyg varje månad tagit marknadsandelar av SAS. I januari hade Sundsvallsflyg drygt 20 procent av flygmarknaden mellan Sundsvall och Stockholm.


2008 gjorde Sundsvallsflyg en kraftig förbättring av sin ekonomi. Vinsten blev närmare två miljoner kronor vilket ska jämföras med ett resultat på 115 000 kronor för 2007.


- Det är naturligtvis roligt att vi förbättrar resultatet i en tuff konkurrenssituation och mitt under en lågkonjunktur. Det skapar handlingsutrymme för framtiden och gör att vi kan arbeta långsiktigt med att utveckla verksamheten, säger Johan Nikula, chef vid Sundsvallsflyg.

Antalet flygpassagerare fortsätter att minska på Midlanda. 2008 blev första året som tåget hade fler passagerare mellan Sundsvall och Stockholm än flyget. Minskningen av resenärer på Midlanda har även drabbat Sundsvallsflyg.

Under 2008 hade bolaget knappt 50 000 passagerare, vilket är 8 000 färre resenärer än under 2007. Tack vare att snittintäkten per resenär ökade samtidigt som Sundsvallsflyg blivit ännu bättre på att driva verksamheten effektivt ökade resultatet, trots tappet av antalet passagerare.

Johan Nikula ser tre tydliga orsaker till minskningen av flygpassagerare:


- Under våren hade vi stora problem med vårt nya bokningssystem på internet vilket ledde till att en del resenärer inte kunde boka sina biljetter. Många myndigheter och företag i Sundsvall har som en effekt av miljödebatten ändrat i sina resepolices och beslutat att det är tåg som gäller för resor till Stockholm. Dessutom har lågkonjunkturen självklart påverkat hela resebranschen negativt, säger Johan Nikula.


Att fler och fler flygresenärer till och från Stockholm väljer att åka med Sundsvallsflyg istället för SAS tror Johan Nikula framförallt beror på att bolaget trafikerar Bromma flygplats, som ligger mer centralt än Arlanda.

- I oroliga tider ökar också prismedvetenheten och vi erbjuder de lägsta priserna. Den lokala förankringen, vårt trevliga kundbemötande och våra miljövänliga flygplan som drivs med turboproppmotorer, är andra orsaker till framgångarna, säger Johan Nikula.

Sundsvallsflyg AB startades 2005. Bolaget ägs av boende i regionen och Sverigeflyg AB.
2008 omsatte Sundsvallsflyg 49 miljoner kronor.Annonsbilliga resor