fb


2008-09-29 8:26

Bengt Ingerstam: Ska transfetter förbjudas

| Mer

Handel Fokuseringen på TRANSFETTER är en väckarklocka men man riskerar att missa målet, genom att bara kräva ytterligare märkning eller förbud bara för transfetterna!
Det är de kemiskt och industriellt processade härdade och delvis härdade fetterna som ska bort ur våra livsmedel.

-”Sveriges Konsumenter i Samverkan har i decennier arbetat för att få bort dessa industriella fetter ur våra livsmedel och vi har kommit riktigt långt redan. När man upptäckte att PCB var skadligt gick det att snabbt förbjuda över hela världen, därför är det fel att börja prata om förbud bara för transfetter. Hela härdningsprocessen måste bort. Då försvinner både transfetterna och alla de andra obehagliga biprodukterna i fetterna och i livsmedlen” säger Bengt Ingerstam, ordförande i Sveriges Konsumenter i Samverkan, den konsumentstyrda frivillig-organisationen för konsumenter.

Debatten har ofta fått fel fokus, ordet ”transfett” har ju varit ”säljande”, men krav på märkning av transfetter eller förbud mot transfetter nu är bara en onödigt krånglig väg att gå och tar lång tid. Vår ”svarta lista” på hemsidan har varit till stor hjälp och många av de större producenterna har känt av konsumenttrycket och frivilligt plockat bort nästan helt de delvis härdade fetterna och till stor del även de fullhärdade fetterna ur våra livsmedel, men det finns en del kvar.

-Vi har ju redan krav på obligatorisk märkning av härdade och delvis härdade fetter och då är det ju enkelt för oss konsumenter att helt enkelt låta bli att köpa sådana, då försvinner de snabbt från butikshyllorna. Det är vad som hänt i hög grad redan och visar på vilket inflytande vi kan ha som konsumenter. Vi tror inte på att EU ska kunna reglera och förbjuda dessa fetter, då lobbyn är för stark. Men vi kan ju sluta köpa , fortsätter Bengt Ingerstam.Annonsbilliga resor