fb


2008-08-01 7:59

Malmökogg deltar på Hanse Sail i Rostock

| Mer

Börs Den 7-10 augusti äger Nordtysklands största maritima event, Hanse Sail, rum i tyska Rostock. Årets upplaga är den 18.e i ordningen och totalt kommer 250 båtar i olika former och modeller att lägga till vid kajkanten i Rostocks hamn. Unikt för i år är att hela sju kopior av hansakoggar deltar, däribland ”Tvekamp af Elbogen” från Malmö.

Den 18.e upplagan av Hanse Sail i Rostock invigs den 7 augusti. Då bildar samtliga 250 deltagande båtar en formation och seglar in i stadshamnen. Under fyra dagar kan sedan besökare se båtar av alla former och modeller. Till exempel den ryska fyrmastaren ”Kruzenstehrn”, den näst största i sitt slag som fortfarande seglar.

För första gången någonsin deltar dessutom sju kopior av medeltida koggar från hansastäderna Lübeck, Wismar, Bremen och Kiel samt från Holland och Sverige. Det svenska bidraget heter ”Tvekamp af Elbogen” och tillhör normalt medeltidsmuseet i Malmö. Det är en kopia av världens största hittills kända kogg, ”Skanörskoggen”. Nu ska hon alltså seglas till Rostock för att delta i festligheterna kring Hanse Sail.

Samtliga fartyg kommer att lägga till vid olika kajplatser och besökare har möjlighet att gå ombord och segla med de flesta av dem.
Sedan några år tillbaka är även sjöflygplan med på Hanse Sail och även här kan besökare få följa med. Hanse Sail är också forum för ett antal maritima seminarier och konferenser.

Förutom de maritima aktiviteterna kan besökare uppleva underhållning från olika scener. Som en tradition så är ordförandelandet i östersjösamarbetet också partnerland för Hanse Sail. I år är det Lettland som bl.a. bidrar med musikalisk underhållning, olika hantverk och kulinariska höjdpunkter. Rostock och Riga är dessutom partnerstäder sedan 1961.Annonsbilliga resor