fb


2015-10-16 13:07

Årets Nybyggare år 2015 är utsedda

| Mer

Allmänt Två brödrapar har fått ta emot priset som Årets Nybyggare 2015 av HMK Carl XVI Gustaf. Priset delas ut i två olika kategorier; Kategori I, Årets Nybyggarpris, delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag. Kategori II, priset Årets Pionjär, går till en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som genom hårt arbete har lyckats skapa ett tillväxtföretag, som står för nytänkande i sin bransch.
Priset ska förutom att lyfta fram företagsamma individer med invandrarbakgrund även försöka bryta den stereotypa bild, som många har om invandrare och deras företag. Med priset vill Stiftelsen IFS, Internationella Företagarföreningen i Sverige, stimulera andra att se företagande som reellt integrationsverktyg.

Kategori I Årets Nybyggare
Produktutvecklingen började redan i Pakistan. Jamshaid Gill utvecklade ett alternativt byggmaterial till trä genom att kombinera återvunnen plast och skal av ris. När det var dags att börja producera var Jamshaid Gill, av politiska skäl, tvungen att med sin familj lämna landet. 2009 kom han till Sverige och redan efter fjärde dagen på SFI började han sälja trall, staket och plank till svenska byggvaruhus. Idag, sex år senare, omsätter Green Plank 25 MSEK och 85 procent av försäljningen går på export. Bröderna Jamshaid och Nasir Gill mottager priset Årets Nybyggare för deras innovativa miljötänk och för att de genom sin internationella närvaro marknadsför Sverige som en innovativ miljönation.

Kategori II Årets Pionjär
1987 anlände två bröder, 7 och 8 år, och deras mor till Sverige efter att ha flytt från krigets Iran. 9 år senare började bröderna på varsin civilingenjörsutbildning. Den entreprenöriella banan startade med ett examensjobb, sedan anställning och till sist, 2006 belånade föräldrarna sitt hus, och bröderna tog över företaget. Genom att använda ozongas har de skapat Ozongeneratorer som renar luft och vatten. De har på EU nivå verkat för en standardisering och 2012 kom en branschrekommendation som förespråkar deras teknik. 2014 omsatte Ozonetech System 10 MSEK med 10 anställda. Bröderna Behrang och Behrooz Gilanpour mottar priset Årets Pionjär för att de ligger i framkant med sina innovationer och för att de som ett svenskt miljöföretag bereder väg för svensk miljö knowhow.
- Genom Kung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare uppmärksammar vi personer med utländsk bakgrund som startat företag i Sverige. Vinnarna är personer som fått kämpa i motvind men som genom hårt arbete har lyckats som entreprenörer. De har själva förändrat sin livssituation och är goda förebilder för alla invandrare som väljer att starta egna företag, säger Björn Eriksson, ordförande i nomineringskommittén och före detta landshövding.
Grundare och ordförande, Stiftelsen IFS, Rafael Bermejo:
- Genom medverkan och beskyddet av HMK och genom medverkan av stora delar av svenskt näringsliv visar priset inte bara på den potential som invandring har utan även att det är många i Sverige som bejakar ett mångfaldigt Sverige.
Prisutdelningen ägde rum vid en högtidlig ceremoni i Kungliga Slottet den 13 oktober 2015."Annonsbilliga resor