fb


2014-03-11 20:59

Alexandersson laddar om efter VC-succén

| Mer

Sportnyheter Direkt efter världscupsegern i orientering i Turkiet åkte Tove Alexandersson till ryska Tyumen där EM i skidorientering inleds i morgon.
- Det känns jättebra att vara här. Även om det var kul att springa orientering på barmark så ser jag verkligen fram emot det här mästerskapet, säger Tove Alexandersson.

Tove Alexandersson har ett minst sagt tight tävlingsschema med världscup i orientering, EM i skidorientering tätt följt av ytterligare världscuporientering och sedan EM i början av april.
- Den här perioden är det många viktiga tävlingar väldigt tätt, men jag tar en tävling i taget och fokuserar på varje lopp, säger Tove Alexandersson, som växlar snö med barmark både på träning och tävling.
Helgen som gick tog Tove sin fjärde individuella världscupseger i orientering när hon vann medeldistansen i Turkiet. Hon sprang dessutom förstasträckan i det svenska lag som vann mixstafetten. I morgon drar EM i skidorientering igång med just mixstafett och Tove kör tillsammans med Erik Rost i det svenska förstalaget.
- Det brukar bli utspritt i fältet och det handlar om att minimera misstagen. Det är svårt att åka ifrån de andra och den som har missat minst brukar vara den som står som segrare, säger Alexandersson och fortsätter:
- I en mixstafett gäller det att fokusera på sitt eget orienterande trots att folk åker kors och tvärs.

Sverige är regerande världsmästare på distansen och på VM i Kazakstan i fjol vann Tove och Peter Arnesson guld. Arnesson kör nu i det svenska andralaget tillsammans med Magdalena Olsson. I det svenska tredjelaget kör Martin Hammarberg och Linda Lindkvist. Herrarna kör startsträckan och det blir därmed damerna som kör den avgörande sjätte sträckan.
- Det ska bli kul att köra sistasträckan. Ofta är det gafflat och olika kontrollerna hela vägen så vi får se hur mycket man mot man det blir, säger Tove.
Samtliga EM-distanser ingår i världscupen och direkt efter EM avgörs även världscupfinalen i Tyumen. Tove Alexandersson ligger tvåa, bara fem poäng efter Tatiana Rvacheva, Ryssland.
- Jag tänker inte så mycket på om det är EM eller världscup utan för mig handlar det om resultat. Jag vill placera mig så bra som möjligt på varje tävling. Men den avslutande ultralånga distansen här i Tyumen blir väldigt viktig för den totala världscupen eftersom dubbla poäng delas ut där, säger Tove.

Starten går klockan 10 svensk tid. Följ tävlingen här: esoc2014.ruAnnonsbilliga resor