fb


2014-02-08 10:05

Svensk seger i herrstafetten – damerna tvåa

| Mer

Sportnyheter De svenska framgångarna vid världscupen i skidorientering i Grönklitt fortsätter. I dag blev det en seger och en andraplats när det var dags för stafett.
- Det är alltid extra prestige i stafetten, sa Erik Rost som gjorde en imponerande insats på andrasträckan.

Segern kom på herrsidan där Andreas Holmberg kunde skicka iväg andrasträckans Erik Rost med 13 sekunders försprång till Ryssland. Och även Rost svarade för en mycket vass insats:
- Vi hade lite olika gaffling i början av sträckan, så ryssen var faktiskt förbi. Men jag kände mig pigg och orienterade riktigt bra. Dessutom hade jag väldigt bra skidor, säger Rost som efter en mycket stark avslutning kunde växla ut slutmannen Peter Arnesson med över minutens ledning.
Efter halva sträckan var avståndet mer än halverat, och det var det svenska andralaget med Martin Hammarberg som jagade allra mest:
- Jag såg Martin på väg ut från en kontroll, jag måste säga att jag blev lite överraskad att de var så nära. Men på ett sätt var det nästan bra, för jag skärpte till orienteringen ytterligare mot slutet. Jag är väldigt nöjd med att vi lyckades vinna. Det känns skönt att ta hem den här stafetten med tanke på EM i Ryssland om en och en halv månad, sa Arnesson.
Den svenska segermarginalen till Ryssland blev närmare minuten. I damklassen var förhållandet det omvända.
Tove Alexandersson gav sig ut på slutsträckan 16 sekunder bakom Ryssland, detta sedan Magdalena Olsson och Josefine Engström gjort stabila insatser.
På slutsträckan var Tove ikapp Tatyana Rvacheva, men de hade olika gaffling:
- Hon åkte direkt från min sjunde kontroll till den nionde. Jag hade en kontroll där emellan, och det avståndet som uppstod där var omöjligt att ta igen, säger Alexandersson.
I morgon avslutas världscuptävlandet i Grönklitt med långdistans.

Herrar: 1) Sverige (Andreas Holmberg, Erik Rost, Peter Arnesson), 1.35.53, 2) Ryssland, +0.57, + 3) Norge, +0.59, 4) Sverige 2 (Erik Blomgren, Ulrik Nordberg, Martin Hammarberg), +1.08, 9) Sverige 3, +8.31, 11) Sverige 4, +13.01.
Damer: 1) Ryssland, 1.34.28, 2) Sverige (Magdalena Olsson, Josefine Engström, Tove Alexandersson), +0.38, 3) Finland, +4.30, 6) Sverige 3, +9.26, 8) Sverige 2, +9.53, 9) Sverige 4, +13.36.Annonsbilliga resor