fb


2014-02-08 10:04

Dubbla svenska dubbelsegrar i världscupen

| Mer

Sportnyheter Det blev dubbelt Sverige i både herr- och damklassen vid världscupen i skidorientering.
Tove Alexandersson vann damklassen i Grönklitt före Josefine Engström. Och på herrsidan vann Erik Rost före Andreas Holmberg.
- En helt fantastisk insats, summerade förbundskaptenen Claes Turesson.

Långdistans stod på programmet den sista dagen av världscuptävlandet i skidorientering i Grönklitt. Tove Alexandersson har visat fin form under den intensiva tävlingsperioden, och tog nu sin fjärde individuella världscupseger på en vecka. Detta om man räknar in den senaste helgens tävlingar i Norge.
- Jag har orienterat stabilt i samtliga lopp. I dag gjorde jag bara ett misstag, jag läste fel på en skoterled. Men i det stora hela var det riktigt bra. Det var riktigt klurig och rolig orientering, säger Alexandersson som kommer att dra igång världscuptävlandet även i orientering innan det är dags för årets första mästerskap för hennes del; EM i skidorientering i Ryssland.
Segermarginalen till lagkamraten Josefine Engström blev drygt en minut.
Även på herrsidan blev det en blågul uppgörelse i toppen.
Andreas Holmberg fick stå i målområdet och vänta på Erik Rost som startade sist av alla. Rost kunde avgöra på de sista kontrollerna och vinna med 25 sekunder:
- Det kändes faktiskt segt redan från start. Jag fick verkligen kämpa mentalt. Jag var osäker på hur snabbt jag hade åkt. Men när jag kom in till varvning och fick besked om att jag var med i den absoluta toppen var det väldigt sköna besked och det andra varvet gick faktiskt lättare än det första, säger Rost.
Kommande helg avgörs SM i skidorientering och efter det kommer truppen till EM i Ryssland som avgörs i mars att tas ut.

Herrar: 1) Erik Rost, Sverige, 1.30.29, 2) Andreas Holmberg, +0.25, 3) Lars Moholt, Norge, +0.30.
Övriga svenska placeringar: 5) Peter Arnesson, +1.37, 7) Ulrik Nordberg, +2.37, 10) Martin Hammarberg, +3.41, 16) Erik Blomgren, +5.31.
Damer: 1) Tove Alexandersson, 1.11.00, 2) Josefine Engström, +1.08, 3) Tatyana Rvacheva, Ryssland, +2.19.
Övriga svenska placeringar: 5) Magdalena Olsson, +2.21, 17) Frida Sandberg, +8.12, 20) Åsa Zetterberg-Eriksson, +10.51.Annonsbilliga resor