fb


2013-10-29 19:20

Svenska anställda får inte vara med och bestämma om ergonomin på jobbet

| Mer

Arbete En undersökning från MMD visar att svenska anställda inte får som de vill när deras arbetsplatser investerar i ny IT-utrustning.

En undersökning genomförd av YouGov, på uppdrag av MMD, teknikföretaget som säljer och marknadsför Philips skärmar, har tagit en närmare titt på IT-utrustning och ergonomi på svenska arbetsplatser.

I undersökningen framkommer det bland annat att:
• 1 av 12 svenskar arbetar framför en dator under 9-12 timmar per dag.
• 1 av 4 svenskar (24 procent) spenderar åtminstone 6-8 timmar framför en dator varje dag.
• Majoriteten av svenskar som spenderar mer än en timme framför en dator varje dag har en eller flera stationära datorskärmar (75 procent).
• 40 procent svenska anställda har fått sin separata datorskärm utbytt under de senaste två åren.

Frank Olsson, Nordenansvarig för MMD, har arbetat med datorskärmar inom offentlig och privat sektor i många år och uppmuntrar svenska arbetsgivare att involvera sina anställda i beslut kring inköp av ny IT-utrustning:

- Vi är glada att så många arbetsplatser regelbundet investerar i ny IT-utrustning. De investeringar man gör i ny utrustning går dock tyvärr ofta till spillo när man inte möter de anställdas ergonomiska behov. Ett utökat fokus på rätt investeringar inom IT-ergonomi kan förhindra långvariga skador, samtidigt som det ger företag friskare och bättre presterande anställda.

Svenska arbetsplatser behöver engagerade anställda och ergonomiska datorskärmar
I undersökningen framkommer det att IT-utrustning ofta byts ut på svenska arbetsplatser - däremot tillfrågas anställda väldigt sällan om sina behov av utrustning innan ett köpbeslut tas:

• Endast en av tre anställda (33 procent) rådfrågas i samband med inköp av ny IT-utrustning på svenska arbetsplatser.
• Upp till 30 procent av svenska anställda säger att de aldrig är inblandade i köpbeslut, men skulle vilja vara det.


Då hela 56 procent av svenska anställda anser att ergonomi är en väldigt viktig faktor i val av stationära datorskärmar, visar undersökningen tydligt att svenska anställda vill prioritera ergonomi på arbetsplatsen.

Svenska företag behöver investera i ergonomisk teknik
Resultaten i undersökningen understryker vikten av att man lyssnar på sina anställda så man gör rätt val av IT-investeringar på arbetsplatsen. Philips datorskärmar är ergonomiska och anpassade för att passa individuella behov hos alla typer av företag – så som enmansföretag, små kontor samt stora organisationer. Skärmarna är ergonomiskt utformade och har funktioner såsom höjdjustering, svängradie, svängarm och lutning.

Dessutom har ett urval av Philips datorskärmar deras unika ErgoSensor-funktion. Funktionen hjälper användare sitta ergonomiskt rätt framför datorn. Skärmen använder en processor som är kopplad till en sensor på skärmens framsida, som läser av användarens sittställning. Algoritmer analyserar sedan bilderna och visar en personanpassad rekommendation på skärmen, med rekommenderat avstånd till skärmen och rätt sittställning eller hållning (till exempel vinkeln på ditt huvud) ur ett ergonomiskt perspektiv. Skärmen meddelar också när det är dags för användaren att ta en paus.Annonsbilliga resor