fb


2013-10-15 18:19

Linné vann rekordstort 25manna

| Mer

Sportnyheter Den 40:e upplagan av 25mannastafetten blev minnesvärd av flera anledningar; ett rekordstort startfält i ett unikt terrängområde och en fantastisk duell mellan den norska storfavoriten Halden och den svenska utmanaren Linné. Landslagslöparen Annika Billstam kunde avgöra stafetten till Uppsalaklubben Linnés fördel på slutet av den sista sträckan.

I en ovanligt svårorienterad terräng inledde Linné allra bäst och låg länge i ensam ledning. På den 23:e sträckan kunde dock Haldens Eva Jurenikova gå ifatt Linné och därmed fick unge Oskar Sjöberg gå ut i rygg på flerfaldiga världsmästaren Olav Lundanes. En tuff uppgift för Oskar som dock utnyttjade det faktum att de sista sträckorna saknade gaffling, det vill säga att alla löpare hade samma bana.
– Olav sprang riktigt fort i början och jag bestämde mig direkt för att sluta kolla på kartan för att hänga med. Sedan orienterade Olav så bra hela vägen att jag inte såg någon anledning att börja läsa kartan själv. Jag litade på Annika Billstam på sistasträckan och fokuserade bara på att vara med Olav in till växling, berättar Oskar Sjöberg, Linné.
Ut på den sista sträckan gick alltså de båda landslagslöparna Annika Billstam, Linné och Anne Margrethe Hausken-Nordberg, Halden ut tillsammans. En duo som inledningsvis höll ihop men som efter halva sträckan delade upp sig.
– Vi tog lite olika vägval till en kontroll och jag kände att jag låg före, sedan missade jag nog en minut och då visste jag inte om Anne Margrethe smitit förbi, säger Annika som dock fortsatt var i ledning.
En ledning som höll på att gå om intet på en av banans allra sista kontroller.
– Jag visste exakt var jag var men sedan hade jag helt plötsligt ingen koll alls och var tvungen att springa en stor omväg för att kunna läsa in mig igen. Där gick flera minuter och jag trodde att det var kört, berättar Annika som dock klarade av den svåra avslutningen bättre än Hausken-Nordberg och kunde föra in Uppsalaklubben till sin första 25mannaseger någonsin.
Den schweiziska världscupssegrarinnan Simone Niggli såg länge ut att ha säkrat tredjeplatsen till sin klubb Tisaren. Den mångfaldiga världsmästarinnan gjorde dock ovanligt stora misstag i slutet och istället kunde det svenska stjärnskottet Tove Alexandersson passera och såg därmed till att Borlängeklubben Stora Tuna slutade 3:a.

Preliminära resultat:
1. Linné, 2. Halden, 3. Stora Tuna, 4. Tampereen Pyrintö, 5. Hiidenkiertäjät, 6. Tisaren, 7. Lidingö, 8. Göteborg-Majorna, 9. Järla , 10. Södertälje-NykvarnAnnonsbilliga resor