fb


2013-09-17 16:06

Är exilen en del av rumänsk litteratur?

| Mer

Böcker

Rumänska kulturinstitutet, Skeppsbron 20, Stockholm
Tisdag 1 oktober, kl 18.30
Medv: Catalin Dorian Florescu, Felicia Mihali, Jonas Ellerström
Fri entré!

I samband med årets Bokmässa där Rumänien är fokusland gästas Rumänska kulturinstitutet i Stockholm av Catalin Dorian Florescu och Felicia Mihali som kommer att diskutera frågan om exilen är en del av den rumänska litteraturen. Moderator för samtalet är förläggaren Jonas Ellerström. Dessutom läser författarna utdrag ur sina aktuella romaner med svensk översättning. Besöket är ett samarbete mellan Rumänska kulturinstitutet, Schweiziska Ambassaden i Stockholm, AIEQ och Kanadas Ambassad.

Catalin Dorian Florescu (f. 1967 i Timisoara) lämnade Rumänien 1982 och bosatte sig med familjen i Zürich. Han debuterade som romanförfattare år 2001 med Wunderzeit, en självbiografisk barndomsskildring som kammade hem tre litterära priser. Florescu skriver på tyska, men de flesta av hans berättelser utspelar sig i Rumänien, i synnerhet i det flerspråkiga och historierika området Banat där han kommer ifrån. Hans femte och senaste roman Jacob beslutar sig för att älska är en episk krönika över en tyskättad familjs kamp för överlevnad i en rumänsk by som råkar hamna mitt i historiens korsväg. Boken såldes i 50 000 ex bara i Schweiz och belönades med Schweizer Buchpreis 2011. Den har nyligen utgivits även på svenska (2244, övers. Ulrika Junker Miranda) och har beskrivits i svensk press som kraftfull, mustig, spännande och läsvärd.

Felicia Mihali (f. 1967) är författare, journalist och lärare, bosatt i Montreal. Hon läste franska, engelska, kinesiska och nederländska och specialiserade sig i postkolonial teori. Just Kina blev en stark inspirationskälla i flera av Mihalis romaner. Hennes tre första titlar, skrivna på rumänska, översattes och publicerades senare även på franska. 2012 utkom Mihali med en åttonde roman, The Darling of Kandahar, denna gång på engelska. Boken nominerades till Canada Reads 2013.

Språk: engelska

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor