fb


2013-07-15 17:25

Blixten & Co presenterar den nyskrivna musikalen

| Mer

Nöjesnyheter Selma Lagerlöfs världsberömda debutroman "Gösta Berlings saga” görs till en nyskriven storslagen svensk musikal. Bakom musikalen står några av Sveriges främsta scenskapare. Musiken är komponerad av Bo Wastesson (“Bröderna Lejonhjärta”), sångtexterna är skrivna av Ture Rangström (“Bellmans Nymfer”) och för manus och regi svarar Hans Marklund (”I hetaste Laget”), som även producerar tillsammans med Blixten & Co. Musikalen "Gösta Berlings saga” blir en dramatisk historia med romantik och äventyr. Premiären är planerad tidigast till hösten 2014.

Idén har funnits hos kompositören Bo Wastesson i över 20 år. Han har genom åren haft planer på att sätta upp en version på engelska, som en konsert eller som en instrumental balettversion, men nu har alla bitar fallit på plats. Resultatet är en stor, nyskriven musikteaterföreställning helt på svenska.

I Bo Wastessons, Ture Rangströms och Hans Marklunds händer har Selma Lagerlöfs klassiker gjorts om till en svepande, romantisk musikal för vår tid. En av sångerna ur ”Gösta Berlings Saga” släpptes till Peter Jöback’s debutalbum ”Personliga Val” redan 1997 och blev en stor framgång på topplistorna. "En sång om oss” ger en fingervisning om hur resten av "Gösta Berlings saga” låter.

“Gösta Berlings saga” beräknas få premiär tidigast till hösten 2014.

Om "Gösta Berlings Saga”
“Gösta Berlings saga” (1891) är en av svensk litteraturs största klassiker och är ständigt med på förteckningar över Sveriges främsta böcker. Handlingen, som utspelar sig i Värmland på 1820-talet, kretsar kring den avsatte prästen och kvinnotjusaren Gösta Berling, den kraftfulla majorskan på Ekeby gård, de tolv kavaljererna och den elake brukspatron Sintram. Boken är översatt till 50 språk och Selma Lagerlöf tilldelades Nobelpriset i litteratur 1909.

Om Hans Marklund?
Hans Marklund är en av Sveriges mest eftertraktade showmakare och regissörer. Han har under 25 års tid satt upp shower på Hamburger Börs för bland andra Björn Skifs, After Dark, Jerry Williams, Lena Philipsson och Peter Jöback. Han ligger också bakom en rad musikaler och revyer som “I hetaste Laget” på Cirkus och "Guys & Dolls” på Oscarsteatern. Han är en flitigt anlitad regissör vid stora tv-evenemang såsom Melodifestivalen, Allsång på Skansen och flera stora galor. Han har skrivit texter, monologer och sångtexter åt bland andra Lill-Babs, Magnus Uggla, Pernilla Wahlgren, Anders Lundin, Robert Gustafsson m.fl.

Om Bo Wastesson
Kompositören Bo Wastesson har lång erfarenhet av att skriva folkkära musikaler och låtar till Sveriges största artister. Han är kanske mest känd för musikalerna "Bröderna Lejonhjärta”, ”Smedens Dotter” och "Gerda”. Dessutom har han skrivit låtar till bland annat Lena Philipsson, Peter Jöback och Gunilla Backman.

Om Ture Rangström
Ture Rangström är dramatiker och textförfattare som bland annat skrivit Tv-dramat ”Gustaf III” vilket bl.a. gav honom TV- priset Prix Italia år 1984 och långköraren ”Bellmans nymfer” med Lena Nyman, Kjerstin Dellert och Elisabet Söderström. Han har också översatt många stora musikaler till svenska; bl.a ”Les Miserables”, ”Miss Saigon”, ”Oliver”, ”Annie”, ”Rent”, ”City of Angels” – och nästan alla i Sverige kan sjunga hans text till ”Vår Bästa Tid Är Nu” ur ”La Cage Aux Folles”Annonsbilliga resor