fb


2013-06-25 21:07

Fredrik Benke Rydmans succéuppsättning Svansjön

| Mer

Nöjesnyheter Efter mer än 150 föreställningar och 130 000 besökare i Stockholm, Essen, Berlin, Wien, Frankfurt, München, Zürich och Göteborg åker nu Fredrik Benke Rydmans Svansjön till The Coliseum i London. 6-10 augusti ges sju föreställningar på prestigefyllda English National Opera (ENO) och det med en helsvensk cast. På scen står dansarna från originaluppsättningen i Stockholm med bland andra Jennie Widegren som mamman och Ambra Succi som Odile den svarta svanen, båda med en bakgrund i Bounce.

– Det intressanta med att turnera i Europa är att tolkningen med heroinberoende, prostituerade svanar verkligen provocerar vissa grupper. Samtidigt som gensvaret varit enormt positivt. Nu skall det bli spännande att se vad teaterhuvudstaden London tycker. Det är ändå den viktigaste publiken i Europa och de kan ibland vara väldigt traditionella. Jag hoppas jag får någon snorkig britt att sätta i halsen, det är alltid kul att chockera lite, säger Fredrik Rydman.

Nedslaget i London är en del i en längre turné under 2013 som även innehåller kommande föreställningar i Hamburg, Paris, St Petersburg och Moskva.

Succén har varit i det närmaste total i alla städer där föreställningen gästspelat och redan nu är en ny turné lagd med återbesök på flera av de scener där Svansjön eller Swan Lake Reloaded som den heter utomlands spelats under 2013. Efterfrågan 2014 är nu så stor att en internationell audition kommer att hållas i London för att hitta nya dansare.

Fredrik Rydman har under våren även varit aktuell som koreograf och upphovsman tillsammans med Jennie Widegren för mellanakter och öppningsnummer i Eurovision Song Contest.

I Fredrik Benke Rydmans tolkning av den klassiska sagan Svansjön har handlingen förlagts till nutid och streetdance möter Tjajkovskij. Istället för trolldom och övernaturliga händelser får Rothbart makt över sin omgivning med hjälp av droger. Svanarna är prostituerade och helt beroende av Rothbarts beskydd och heroinet han förser dem med. I kampen mellan det onda och det goda är begäret till droger och kärlek centralt. Det gäller att ta rätt beslut och våga lita på rätt person. Hur slutar sagan denna gång?

Tjajkovskijs originalmusik används till viss utsträckning men får samsas med helt nykomponerad och specialskriven musik av Salem Al Fakir, Moneybrother, Eye N' I från PH3 och Skizz från Stockholmssyndromet, Adiam Dymott, Lune, Mario Perez Amigo och Simsoak. Ljusdesign Linus Fellbom och Emma Westerberg, scenografi Fredrik Rydman och Lehna Edwall och kostym Lehna Edwall.


Kommande turnédatum 2013:

17-28 juli, Hamburg, Thalia Theater
6-10 augusti, London, The Coliseum
1-27 oktober, Paris, Casino de Paris
8-10 november, St Petersburg, Lensova Concert Hall
13-27 november, Moskva, Yauza Concert Hall
Annonsbilliga resor