fb


2013-06-17 18:45

Engholm fortsätter som ordförande – RTS:s VD in i styrelsen

| Mer

Folk Tomas Engholm valdes, på Svensk Innebandys årsmöte, enhälligt till ny förbundsordförande i två år. Ny i styrelsen är 49-årige Jan Lundin till vardags VD för Rese- och turistnäringen i Sverige (RTS).

Krister Azelius, som varit adjungerad i styrelsen under 2012/13, fyllnadsvaldes på det mandat som Tomas Engholm satt på och såväl Maria Åhgren som Martin Wolmhed omvaldes för en ny period.

Jan Lundin kommer ursprungligen från Iggesund utanför Hudiksvall. Han har utbildat sig som civilekonom på Stockholms Universitet och har i princip under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat inom resenäring. Han har bland annat arbetat med marknadsfrågor på flygbolag och haft ett internationellt fokus vilket gjort att han har ett stort internationellt nätverk. De senaste tio åren har han varit VD för Rese- och turistnäringen i Sverige (RTS) och han bor på Vaxholm med sin familj.

- Jag kommer inte från idrottslivet men jag har alltid haft mycket med idrott att göra. Dels genom barn och dels genom mitt nuvarande arbete där jag har en del att göra med Riksidrottsförbundet (RF). Idrott är en stor anledning till att folk reser och vi arbetar för att folk ska resa. Vi tycker det finns stora samarbetsmöjligheter mellan turistnäringen och idrottslivet. Från turistnäringen menar vi att vi kan kroka arm med idrottsrörelsen och samarbeta när för att bli bättre på att till exempel arrangera stora evenemang. Där känner jag att innebandyn kan ta mer plats.

Vad har du för bakgrund inom innebandyn?
- Jag är medlem i Vaxholms IBK där mina barn tidigare spelat och jag spelar innebandy en gång i veckan med ett kompisgäng i Stockholm. Vi började i Iggesund när vi gick på gymnasiet innan sporten fanns. I början köpte och spelade vi med plastklubbor som såldes med puckar. Men de där puckarna gick sönder hela tiden och så kom innebandyn på riktigt och vi har fortsatt att spela.

Hur ser du på innebandyn?
- Innebandyn är spännande. Det är en av de nya och mest växande idrotterna och det skapar stora möjligheter. Det är enkelt och billigt att spela. Många håller på som jag och kombinerar att det är en social grej med att röra på sig och att det dessutom är kul. Det är en folksport och det vill jag predika för. Växer vi där, med bredden, får vi en ännu större grund att även bygga och utveckla eliten. Det är sedan spetsen som gör internationaliseringen och att idrotten kan växa sig större.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter?
- De är stora. Jag vill kunna utveckla så vi får mer publik och ännu bättre arrangemang. Med den bakgrund jag har ser jag också stora möjligheter kring internatonaliseringen. Jag är ute och reser mycket och när jag träffar internationella kontakter är det länder jag möter, inte bolag. Då lyfter jag gärna upp saker med Sverige. Träffar jag till exempel Kina, som jag besökte för några veckor sedan, vill jag gärna göra kulturutbyten. Innebandyn är en typiskt rolig grej att lyfta upp i ett sådant sammanhang eftersom att det är en svensk innovation.

Vilka frågor kommer du att arbeta med?
- Det beror helt på vad styrelsen vill att jag ska engagera mig i. En fråga som dök upp direkt var hur vi kan bli duktigare på att skapa nya intäktsmodeller. Jag är i första hand inte med för att stärka upp det idrottsliga utan det är det vid sidan av som jag kan arbeta med. Jag tror att innebandyn vill stärka sig inom de här områdena där jag arbetar. Hur kan vi hitta nya vägar och intäkter?

Vad har du för målsättning med ditt uppdrag?
- Jag har egentligen två personliga mål som bygger på vad jag kan bidra med. Det första är att hitta nya intäkter genom samarbeten, sponsorer och att arbeta med marknadssidan. Och det andra att utveckla internationella relationer genom det jobbet jag har idag. Det vore såklart riktigt häftigt att se till att innebandy blir en ny OS-sport – även om jag vet att det är långt dit.

Förbundsstyrelsen 2012/13:
Tomas Engholm, ordförande
Martin Wolmhed
Mikaela Mikaelsson
Maria Åhgren
Anna Nirvin
Krister Azelius
Jan Lundin
Göran Harnesk, generalsekreterare (adjungerad)
Kim Fors, Svensk Elitinnebandy (adjungerad)Annonsbilliga resor