fb


2013-05-23 21:17

Samsung först med schysst smartphone

| Mer

Mobilnyheter Världens största tillverkare av smarta mobiltelefoner, Samsung, möter både miljökrav och krav på schyssta arbetsförhållanden i produktionen av deras nya flaggskeppsmodell, Galaxy S4. Samsung är det första av de stora varumärkena inom mobil telefoni som väljer att certifiera enligt TCO Certified Smartphones, som har svenskt ursprung.
Bakom den nya certifieringen står företaget TCO Development, som ägs av den fackliga organisationen TCO. Certifieringen har ett livscykelperspektiv och ställer bland annat krav på socialt ansvar i produktionen, reducering av skadliga ämnen, återvinning och hälsa/säkerhet. Att kraven i certifieringen följs i produktionen kontrolleras av en oberoende tredje part.
– Det är glädjande att det nu finns en smartphone på marknaden som uppfyller kraven i TCO Certified Smartphones, säger Sören Enholm, vd på TCO Development.
Syftet med TCO Certified Smartphones är att skapa tydligare hållbarhetskrav på smarta mobiler och underlätta för inköpare som vill välja schyssta smarta mobiler.
– Att inköpare och allmänhet efterfrågar certifierade schyssta smartphones påverkar produktionen. Köparen har makt. Att Samsung väljer TCO Certified Smartphones är ett tecken på att man lyssnar på användarna, säger Niclas Rydell, utvecklingschef produktcertifiering, TCO Development.
TCO Development har redan inlett en dialog med andra stora varumärken inom mobil telefoni.
– Vi är stolta men inte nöjda. Vårt mål är att fler ansvarstagande varumärken ska välja att certifiera sina smarta mobiler och styra framtiden mot en mer hållbar IT-produktion, säger Sören Enholm.Annonsbilliga resor