fb


2013-05-20 18:35

POLISENS HEMLIGA ELITSTYRKA

| Mer

TV TV3: EFTERLYST SPECIAL: PIKETEN
Tisdag 28 maj kl. 21.00 – PREMIÄR!


POLISENS HEMLIGA ELITSTYRKA – TV3 FÅR SOM FÖRSTA KANAL FÖLJA PIKETEN BAKOM KULISSERNA

Polisens piketstyrka kan sammanfattas i en kort mening: Ett vapen med uppgift att rädda liv. Men vilka är de, varför finns de och hur arbetar de? I Efterlyst special kommer du för första gången få följa med bakom kulisserna till piketpolisens hemliga verksamhet. Du kommer också att för första gången få se piketens egna filmmaterial från skarpa insatser mot bankrånare och gisslantagare.
Efterlyst specials reporter Jenny Gourman-Strid har under ett antal veckor fått följa och intervjua både insatspoliser och chefer från piketen i Stockholms län.

Polisens piketstyrka grundades efter Norrmalmstorgsdramat 1973 och ockupationen av Västtyska ambassaden 1975, då polisen i brist på utbildning och utrustning inte kunde lösa kriserna. Idag finns piketen i Stockholm, Skåne och Västergötland. Piketpolisen har som uppgift att ingripa vid särskilt farliga och komplicerade situationer, till exempel grova rån, utpressning, kidnappning, gisslantagning, gripande av farlig person och husrannsakan med hög hotbild.
- Det kan vara allt från någon som vill dö och är redo att hoppa till när vi griper en farlig person som har barrikaderat sig i en lägenhet, säger en av piketens förhandlare.

De flesta av piketens insatser sker i det tysta. Styrkan utför ungefär 1700 uppdrag per år, varav 800 i Stockholms län. Deras insatser baseras på tre grundfundament: Ledning, förhandling och insatskapacitet. De menar själva att våld är den sista utvägen, målsättningen är alltid att ingen ska komma till skada vid insatserna.
- Anledningen att vi har insatsförmåga är att vi ska rädda liv, säger en av piketens insatschefer.

I Efterlyst special: piketen studerar vi skarpa situationer ur piketens historia där poliserna som deltog i extremt farliga situationer berättar hur och varför de agerade som de gjorde. Vi skildrar också rekryteringen av piketpoliser, som avslutas med ”hell week” då ett fåtal elitpoliser väljs ut från 130 rekryter. Dessutom möter vi deras chefer och utbildningsledare som berättar om de höga kraven på psyke, lugn, ödmjukhet och fysik.

Avsnitt 1 av 2.Annonsbilliga resor