fb


2013-05-19 20:59

Nya hot mot Androidtelefoner

| Mer

Mobilnyheter Nya hot mot Androidtelefoner
– Inte bara appar används för att sprida virus

Under årets första kvartal ökade antalet nya familjer av skadlig kod för Android med 50 procent. För första gången har hackare använt e-post för att sprida virus i telefonen. Under kvartalet försökte också bedragare lura jobbsökare att betala in pengar med en falsk app. Det visar it-säkerhetsföretaget F-Secures nya rapport om mobila hot.

– Det är oroande att virus nu även sprids med e-post, eftersom det är en de vanligaste funktionerna som används på smarta telefoner. Tidigare har skadlig kod huvudsakligen spridits genom appar, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på F-Secure.

I takt med att antalet Androidtelefoner blir allt fler växer också antalet hot mot användarna. Under första kvartalet upptäckte F-Secure 149 nya familjer av skadlig kod. Det är 50 procent fler än förra kvartalet och mer än en fördubbling jämfört med första kvartalet 2012. Fler än nio av tio av attacker är riktade mot Android och de resterande riktas mot Symbian. Inga nya virus har upptäckts vare sig för IOS eller Blackberry under perioden.

Det är också tydligt att de som sprider virus nu söker nya vägar. Tidigare har falska appar varit vägen in till känslig information, men nu har även skadlig kod börjat spridas via e-post. Trojanen Stels spreds på detta sätt och när den väl kommit in i telefonen ringde den automatiskt betaltelefonnummer på nattetid, då användaren låg och sov.

De som sprider virus blir också allt skickligare på att sprida koden till en specifik målgrupp. I rapporten beskrivs bland annat hur en aktivist för mänskliga rättigheter i Tibet har blivit mål för en attack.

På Windowsdatorer har ett av de mest vanliga bedrägeriförsöken varit mejl eller hemsidor där användaren ska betala in en låg avgift i samband med att en ansökan fylls i. Nu har denna metod även börjat spridas i fejkade jobbappar. En påhittad tjänst på ett multinationellt företag har används som lockbete för att få användaren att betala en avgift för att få skicka in sin ansökan.

F-Secures säkerhetsprogram för Android Mobile Security har nyligen testats av det oberoende it-säkerhetsinstitutet AV-test. I testet fick Mobile Security högsta betyg för säkerhet och användarvänlighet. Mobile Security finns att ladda ner i Google Play och kan testas i gratis i 30 dagar.Annonsbilliga resor