fb


2013-04-22 17:08

Mobilt videotittande har tredubblats på ett år

| Mer

Mobilnyheter Videotittande på mobila enheter som smartphones och surfplattor tredubblades från 2011 till 2012. Idag ses 10 procent av alla filmer på en mobil enhet. Samtidigt har det digitala videotittandet ökat med 30 procent under samma period. Det visar en analys av 19,6 miljoner videouppspelningar som gjorts på nätet, som utförts av US Digital Video Benchmark på uppdrag av Adobe.

Vi tittar på videoklipp som aldrig förr - och den största tillväxten sker på mobila enheter. Sedan 2011 har det mobila videotittandet tredubblats, medan den generella tillväxten av digital video ”bara” ökat 30 procent. Det visar en undersökning där 19,6 miljarder videouppspelningar har analyserats.

”Det är en imponerande tillväxt. Siffrorna visar även tydligt att smartphone är den enhet där användarna ser kortare klipp i farten, medan det är vanligare att surfplattan kopplas upp till ett trådlöst nätverk och används för längre program eller sportsändningar”, säger Stefan Dahlgren, nordisk VD för Adobe.

Under 2012 passerade videotittandet på surfplattor med knapp marginal videotittandet på smartphones. Analysen visar även på andra skillnader beroende på vilken mobil enhet som används. Videotittandet via smartphones är till exempel störst på måndagar, torsdagar och söndagar, medan surfplattan används mer flitigt under veckosluten.

Ny onlineplattform för videodistribution
Den stora tillväxten av digital video innebär högre krav på distributörer och annonsörer. Adobe lanserar därför Adobe Primetime, den enda plattformen som innehåller både video/tv-distribution och analysverktyg, samt kan hantera reklam på flera olika enheter och plattformar.

”Videotittandet blir allt mer fragmenterat och kan inte längre jämföras med traditionellt TV-tittande. Med Primetime kan mediebolagen optimera användarupplevelsen på olika enheter, och samtidigt öka vinsten genom riktade annonser som baserats på tittarnas preferenser”, säger Stefan Dahlgren.

Adobe Primetime tillkännages samtidigt som Adobe ingår partnerskap med bland andra Cisco, Amazon Web Services och Microsoft. Tillsammans ska de fungera som ett brett och välförankrat ekosystem.Annonsbilliga resor