fb


2013-04-22 16:54

Svensk Innebandy i paneldiskussion om kvinnligt idrottande

| Mer

Spelnyheter I samband med SM-finalen i Malmö bjöd WVWS (World Village of Women Sports) in till en paneldiskussion om kvinnligt idrottande. Innebandyn representerades av Svensk Innebandys generalsekreterare Göran Harnesk och Pixbo Wallenstams sportchef Kristina Landgren Carestam.

Det blev en spännande diskussion om var vi inom idrotten har varit tidigare, var vi är idag och vad vi ska göra i framtiden. Här är några citat:

- Dilemmat är att idrotten startades av flera hundra år sedan av äldre män i skjorta och slips. Kvinnor gjorde sig icke besvär. Det är den historiken vi brottas med än idag. Svensk Innebandy har lagt stor vikt i att SM-finalen är samma dag, att båda finalerna sänds i TV4 och att när dam- och herrlandslaget vinner VM-guld får de samma belöning. Vi tar myrsteg hela tiden men vi föds olika och ojämnställda och vi har en lång väg att gå. Idrotten har ett gigantiskt ansvar, framför allt ett stort socialt ansvar. Vi måste utveckla och utbilda våra ledare, säger Svensk Innebandys generalsekreterare Göran Harnesk.

- Vi har en bild av att kvinnor och män tjänar olika men vi vet inte varför. Många pojkar drömmer om att bli Zlatan medan flickorna inte har de drömmarna och forskarna tycker det var konstigt då det är en lättare väg för tjejerna att nå dit eftersom det är färre som spelar, säger Susanna Hedenborg som är professor i idrottsvetenskap på Malmö Högskola.

- Många sa ”ni kommer aldrig klara det” men vi har fått massvis med positiv respons. Lagkaptenen för herrlaget har utåt uttryckt att han tycker det är jättebra. För att förändra den orättvisa som finns måste vi påverka de som är trendsättare på något sätt, säger Johan Andersson som är klubbchef för Limhamn Bunkeflo som nyligen gått ut med att införa lika lön för sitt herr- och damlag.

- När jag blev sportchef för fyra år sedan så ville jag ha ansvar för både herrarna och damerna. Vi tog beslutet skulle vara topp fyra med båda lagen. Det kostar mer att värva en herrspelare och herrarna har mer ersättning – den striden har jag inte tagit än. Men jag jobbar med att få in mer resurser till klubben för då ger det mer till damerna, säger Pixbo Wallenstams sportchef Kristina Landgren.Annonsbilliga resor