fb


2012-11-02 17:48

Konsumenter gör tummen ned för reklamen på nätet

| Mer

Webbnyheter Konsumenter gör tummen ned för reklamen på nätet
• 68 procent av konsumenterna stör sig på Internet-reklam, enligt en ny undersökning från Adobe.
• Mer än hälften vill ha en "Ogilla"-knapp på Facebook för att klaga på företag och varumärken.
Marknadsförarna misslyckas med att nå ut till publiken på nätet. 68 procent av konsumenterna anser att webbannonser bara är irriterande. Och mer än hälften efterlyser en "Ogilla"-knapp på Facebook, för att demonstrera sitt missnöje med varumärken och produkter. Det visar en ny undersökning som gjorts i USA på uppdrag av Adobe, som presenterar en samlad bild av marknadsavdelningar som inte lyckats knäcka koden för att nå kunderna på nätet.
Konsumenterna är alltjämt mycket mer positivt inställda till traditionell reklam. Två tredjedelar (66 procent) menar att TV-reklam är effektivare än annonsering på nätet och 54 procent tror inte att bannerannonser fungerar, enligt undersökningen. Endast 3 procent föredrar att se reklam på sociala plattformar jämfört med andra medier.
– Undersökningen borde bli en tankeställare för många marknadsavdelningar. De har inte lyckats bygga relationer med konsumenterna på nätet och nu är det på tiden att ställa frågan till sig själva vad man kan göra för att kommunicera mer målinriktat och skapa dialog med olika kundsegment, säger Jens Bengtsson, chef för Digital Marketing på Adobe i Norden.
För att vända utvecklingen pekar Adobe särskilt ut några detaljer där marknadsföringen på nätet behöver förbättras. Företag och varumärken måste erbjuda innehåll som känns angeläget och relevant och upplevelser som engagerar människor istället för att störa. För att utveckla marknadsföringen på nätet är det dessutom viktigt att mäta vad det är som fungerar och vad som inte gör det. Genom att behärska dessa detaljer går det att skapa ett lyft; konsumentera vaknar och affärerna tar fart.
Lågt anseende för reklamfolk
Vid sidan av jämförelsen mellan digital och traditionell reklam visar Adobes undersökning också konsumenternas allmänna inställning till marknadsföring. Bara 13 procent av konsumenterna anser att reklam och marknadsföring är bland de yrken som bidrar mest till samhället – att jämföra med 92 procent för lärare, 88 procent för forskare och 36 procent för banktjänstemän. Undersökningen visar också att en baktalad grupp som politiker har högre anseende än marknadsförare.
Om undersökningen
Undersökningen utfördes av Edelman Berland på uppdrag av Adobe och har besvarats av 1000 konsumenter över 18 år samt av 250 professionella marknadsförare. Den genomfördes 8-16 oktober 2012.Annonsbilliga resor