fb


2012-09-13 18:16

Svenska dataspel starkare än någonsin

| Mer

Handel 2011 var ett rekordår utan motstycke för svenska spelutvecklare. Omsättningen nära fördubblades, en ökning med 96 procent till 2,32 miljarder kronor. Det visar Spelutvecklarindex 2011, Dataspelsbranschens sammanställning av årsredovisningarna från de svenska spelutvecklingsföretagen. Över hälften av företagen är lönsamma och branschen redovisar en sammanlagd vinst för tredje året i rad, vinsten ökade med 747 procent. Sysselsättningen ökar med 26 procent till 1512 anställda, även det nytt rekord, och antalet kvinnor ökar med 74 procent.

– Det finns både styrka och bredd i den svenska spelexporten, säger Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen. Rekordökningen beror delvis på att det har kommit nya spel för digitala kanaler såsom mobiltelefoner, sociala medier och webb. Dessutom har de traditionellt starka svenska spelbolagens storproduktioner gått bra under året. Och så förstås fenomenet Minecraft, som ensamt står för över 20 procent av hela branschens omsättning.

Bland framgångsrika svenska spel under 2011 märks Battlefield 3, och spel för sociala medier från King.com, Stardoll och flera andra. Globaliseringen märks också, flera företag har kontor utomlands, däribland Avalanche och Paradox Interactive. Samtidigt har utländska bolag sett potentialen i svenska spelutvecklare och antingen öppnat kontor i Sverige eller genomfört förvärv.

– 2011 var året då det svenska spelundret anpassade sig till nya förutsättningar utan att förlora i kvalitet, lönsamhet eller internationell konkurrenskraft, säger Per Strömbäck. Marknaden har blivit bredare, med nya målgrupper och nya distributionsmöjligheter för spelutvecklare, samtidigt som stora utländska aktörer som Rovio (Angry Birds) och Ngmoco har öppnat Sverigekontor. Allt talar för att spelbranschen i Sverige fortsätter att växa under 2012.Annonsbilliga resor