fb


2012-09-04 17:36

Svenska anställda får inte använda molnet – men gör det ändå

| Mer

IT En ny studie bland svenska IT-chefer visar att majoriteten förbjuder sina anställda att använda molnbaserade tjänster som Dropbox, SkyDrive och SugarSync. Uppemot hälften av de tillfrågade IT-cheferna uppger dock att många anställda gör det ändå. Det framgår av en ny studie som IDG har genomfört på uppdrag av IT-säkerhetsföretaget Trend Micro.

Molnbaserade tjänster som Dropbox, Bitcasa och Mozy gör det enkelt att synkronisera filer mellan flera datorer, att dela filer och samarbeta i projekt. Dessvärre är det även enkelt att dela filer med fel personer – eller att till och med stjäla känsliga affärsdata.

Det senare har medfört att många företag förbjuder sina anställda att använda tjänsterna. Men ett förbud är trots allt "bara" ett förbud, och studien visar att många använder sig av de förbjudna tjänsterna trots att arbetsgivaren är emot det.

"Studien bekräftar den trend vi länge sett varit på väg, nämligen att anställda inte skiljer på teknikverktyg som är avsedd att användas på arbetet och sådan som är avsedda att användas på fritiden. Man vet heller inte om tekniken överhuvudtaget är säker nog att användas på arbetet. Anställda försöker bara göra sitt jobb så enkelt och effektivt som möjligt", säger Peter Szendröi, säkerhetsexpert på Trend Micro, Sverige.

Omöjligt stoppa konsumentteknik på arbetet
I undersökningen har ett stort antal ledande IT-ansvariga intervjuas om attityd och praxis kring konsumentteknik på arbetsplatsen. Ett fenomen som går under benämningen consumerization.

25,3% tillåter anställda att i viss utsträckning använda tjänster som de nyss nämnda. 44% uppger att de inte tillåter användning, men att de är bekanta med de anställda att göra det ändå.

"När vi ger kunder råd kring consumerization rekommenderar vi att arbetsplatsen är öppen för konsumentteknik. Studien visar tydligt att det inte är verksamt att instifta ett förbud mot användning på arbetsplatsen. Istället bör företaget ha en skriftlig policy som beskriver exakt vilka verktyg är tillåtna och för vem. Och inte minst – vem som står som ansvarig om något går fel ", fortsätter Peter Szendröi.

Får anställda använda privat dator?
Utöver frågan om molnbaserade tjänster har cheferna svarat på om de tillåter sina anställda att använda privat hårdvara som bärbara datorer, smartphones och iPads på arbetsplatsen. 35,6% uppger att arbetsplatsen tillåter anställda att använda privata enheter. 44,8% svarade nej, medan 19,5% inte har en policy i frågan.

"Moderna företag måste acceptera den säkerhetsrisk consumerization utgör, och eventuellt stödja sin säkerhetspolicy med rätt teknik. Om de gör det kommer det att förbättra både effektivitet och trivsel bland medarbetare, så investeringen tjänas snabbt in igen", säger Peter Szendröi.Annonsbilliga resor