fb


2012-08-03 7:24

Cyberkriminella luras med OS-streaming på nätet

| Mer

Webbnyheter Cyberkriminella luras med OS-streaming på nätet

“Här kan du gratis följa OS via datorn” ...Eller kan du det? En stor mängd IT-kriminella försöker i dessa dagar locka naiva sportintresserade TV-tittare att besöka skadliga webbplatser med löften om gratis live-streaming av idrottsevenemangen i London. Målen är bland annat att stjäla identiteter, kontokortsupplysningar och att missbruka e-postadresser. Internetsäkerhetsföretaget Trend Micro har sammanställt en lista över de sidor du gör bäst i att hålla dig ifrån.

Om du sitter på arbetet eller befinner dig någon annanstans utan TV kan det kännas bittert att missa sändningarna från sommar-OS. Söker du på nätet efter en plats som live-streamar sändningarna kan det dock sluta minst lika bittert.

Det finns gott om webbplatser som ger fri tillgång till de eftertraktade sändningarna. Men istället för att visa till exempel Therese Alshammars simtävling är sidorna utformade för att komma över uppgifter och sprida skadlig kod via din dator.

Minst 19 falska streaming-sidor har identifierats
IT-säkerhetsföretaget Trend Micro har identifierat minst 19 olika webbadresser som lockar med livesändningar men istället hänvisar till skadliga hemsidor, skriver företaget på sin blogg.

En del sidor kräver till exempel att man ska uppge sin e-postadress för att få tillgång till sändningarna. Men det är ren och skär bluff. När man uppgett adressen får man ändå inte tillgång till direktsänt material från OS - istället är det typiska att man möts av ett felmeddelande och att e-postadressen därefter kommer att användas för spam och annan brottslighet. Andra sidor lockar med falska biljetter till evenemangen. Här är målet att komma över kreditkortsupplysningar, och någon livesändning från OS ser man aldrig röken av.

Känd taktik
Stora idrottsevenemang är kända för att locka till alla möjliga typer av fusk och bedrägerier. Även på nätet.

"Det är en välkänd taktik bland hackare och IT-kriminella att dra nytta av stora evenemangs popularitet. Under ett OS finns miljoner sportfans som söker information om evenemanget på Internet, och IT-kriminella utnyttjar intresset", berättar Rik Ferguson, säkerhetsexpert på Trend Micro.

Redan i maj förra året uppmärksammade Trend Micro ett exempel på OS-relaterad IT-bedrägeri. Och under öppningsceremonin har man kunnat se åtskilliga exempel på phishing, spamming och infekterade mobil-appar.Annonsbilliga resor