fb


2012-08-01 9:08

Bästeträsk nationalpark invigs imorgon

| Mer

Djur & Natur

Imorgon inviger vi Bästeträsk nationalpark med klippning av band, tal och underhållning. Ojnareskogen med omnejd var planerat av Naturvårdsverket som Sveriges trettionde nationalpark. Planer som grusades då Nordkalks kalkbrytning i området kom på tal. Nu tar aktivisterna i Ojnareskogen saken i egna händer och bjuder in alla som vill komma till en stor invigningsceremoni kl 14 imorgon. Samma dag som överklaganden till Högsta domstolen ska vara inne.

Imorgon invigs Bästeträsk nationalpark! Det hade kunnat vara på riktigt om inte Nordkalks kalkbrytning kom emellan och lade planerna åt sidan. I Ojnareskogen med omnejd finns mer än 260 rödlistade arter, vissa av dem finns bara här i hela världen. De oförutsägbara vattenströmmarna gör att landskapet skiftar mellan djup skog, våtmarker och torrland på ett helt unikt sätt. Detta såg Naturvårdsverket när man inkluderade området i sin nationalparksplan 2009 - 2013.

Men aktivisterna som slagit läger i Ojnareskogen tänker inte låta sig slås ned av det. Imorgon kl 14 anordnar vi invigning av den tilltänkta Bästeträsk nationalpark. Ute i skogen kommer vi klippa band som sig bör, hålla tal, bjuda på underhållning och gott att äta.

- Vi inviger Bästeträsk nationalpark för att visa vilken unik plats det är säger Alva Snis Sigtryggsson, Fältbiologerna. Vi ser redan nu hur Nordkalk orsakar oåterkalleliga skador längre bort i området, detta är ju en skog som måste skyddas till varje pris!


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor