fb


2012-07-30 20:10

Rapport: Antalet farliga Android-appar ökat med 317% på 3 månader

| Mer

Mobilnyheter Rapport: Antalet farliga Android-appar ökat med 317% på 3 månader

Under andra kvartalet av 2012 identifierades inte mindre än 25 000 ondsinta Android-applikationer. Det är en ökning med 317% jämfört med årets första kvartal. Under perioden kunde även de första effekterna av botnet för mobila enheter ses. Attacker riktade mot mindre företag ökade dessutom med 27% jämfört med föregående kvartal. En ny rapport från IT-säkerhetsföretaget Trend Micro visar de senaste tendenserna inom Android-malware och andra säkerhetshot.

Trots den våldsamma ökningen av farliga appar inom Android-plattformen hade endast en av fem Android-enheter som Trend Micro undersökt någon form av säkerhetsprogram installerat.

Statistiken är hämtad ur Trend Micros senaste kvartalsrapport som även kartlägger de vanligaste Android-hoten.

Kriminella följer användarna
Som med alla andra typer av IT-kriminalitet är syftet med infekterade applikationer att generera inkomst till de bakomliggande brottslingarna. Som den mobila hotbilden ser ut i dagsläget sker det oftast genom att offren registreras till betalningstjänster de själva inte bett om.

Ofta ses infekterade program stjäla känslig information eller att användaren bombarderas med reklam. En ny typ av Android-malware som ännu inte är lika utbredd kan överta kontrollen över din mobil och få den att ingå i en så kallad botnet.

“Den ökade mängden Android-malware visar tydligt att kriminella intresserar sig allt mer för mobila plattformar. Kriminella följer användarna som i allt högre utsträckning använder mobila enheter. Det innebär dessvärre att man som Android-användare behöver visa en viss försiktighet och att inte okritiskt installera applikationer från okända källor, säger Rik Ferguson”, säkerhetsexpert på Trend Micro.

BOTPANDA gör din mobil till zombie
En av de mest anmärkningsvärda malware-applikationerna som dök upp under andra kvartalet var det så kallade BOTPANDA-viruset. Viruset består av ett stycke kod som gör att dess exploatör kan styra telefonen från en server och därmed inkludera den som en ‘zombie' i en botnet.

Viruset angriper endast telefoner med super-user-access och kan därför infektera telefonens systemfiler. Detta gör viruset mycket svårt att ta bort.

“Om fler brottslingar börjar använda tekniken för att utveckla Android-malware innebär det att det blir oerhört svårt för oss säkerhetsexperter att analysera och lösa framtidens mobila säkerhetsutmaningar”, skriver malware-analytikern Weichao Sun i ett blogginlägg.

Mindre verksamheter utsatta
Sett till övriga säkerhetshot är det tydligt att cyberbrottslingar allt oftare riktar sig mot enskilda användare och organisationer av alla storlekar i försök att stjäla personlig och finansiell information. Trend Micro har under andra kvartalet blockerat 142 miljoner hot riktade specifikt mot mindre verksamheter. Det är en ökning med 27% jämfört med antalet hot riktade mot samma mål under det första kvartalet.Annonsbilliga resor