fb


2012-07-26 11:13

Superportbilen Audi R8 i ny uppdaterad version och ny toppversion

| Mer

Bilnyheter Nu presenterar quattro GmbH den uppdaterade Audi R8, en finslipning av en bil som redan vunnit otaliga tester mot konkurrenter i samma klass. Modellens extrema kördynamik understryks av en design som nu utstrålar ännu mer elegans och sportighet än tidigare. Förutom de iögonfallande LED-ljusen där blinkers och annan ljusfunktionalitet integrerats, kan man notera den nya splitter/diffusor i kolfiber som standardmonteras på R8 V10 plus och kan fås som tillval till de andra modellerna. Även backspeglarna och luftintagen på karossens båda sidor är nu gjorda av kolfiber.

Audi erbjuder R8 i de två fasta färgerna Ibisvit och Brilliantröd, i fyra metalliska nyanser och med fem pärl -och kristalleffekts beläggningar. För R8 V10 plus kommer en helt ny matt färg att finnas tillgänglig som ett exklusiv tillval.

Nya Audi R8 tar tillvara på Audis omfattande erfarenhet av ultralätta konstruktioner. Karossen är gjord i aluminium och väger endast 210 kg. Totalt väger V8-coupemodellen 1560kg, medan dess öppna systermodell V8 Spyder väger in på 1660 kg. Toppmodellen R8 V10 plus, endast tillgänglig som coupe, väger 1570 kg. Här bidrar sportstolar i glasfiber, mindre ljuddämpningsmaterial, keramiska bromsar och diverse andra komponenter i kolfiber till att vikten kunnat hållas nere.

Prestanda är ännu bättre än tidigare: V8-modellen har en motor på 4,2 liters cylindervolym som ger 430 hk, ett maximalt vridmoment om 430 Nm som gör att

bilen sprintar 0-100 på 4,3 sekunder och når en toppfart på 300 km/h. Förutom att modellen nu klarar sprinten till hundra 0,3 sekunder snabbare, har CO2-utsläppen kunnat kapas med 22 g/km, främst tack vare den nya S-tronicväxellådan.

V10-modellen har 530 hk och 530 Nm i maximalt vridmoment, och accelererar upp R8 i 100 km/h på bara 3,6 sekunder om bilen utrustats med S-tronic. Farten slutar inte öka förrän bilen nått 316 km/h.

Men mest spektakulär prestandamässigt är förstås den nya toppmodellen Audi R8 V10 plus, vars trimmade V10-motor levererar en toppeffekt på 550 hk och ett maximalt vridmoment på 540 Nm, vilket ger en 0-100-tid på 3,5 sekunder.

Två växellådor finns att tillgå: Dels en manuell sexväxlad växellåda som löper i en metallkuliss. För extremt snabba och smidiga växlingar lanseras nu dessutom en helt nykonstruerad, sjuväxlad S-troniclåda med dubbelkopplingsteknik. Växlingarna sköts i denna antagligen via paddlar bakom ratten, eller via växelspaken på golvet, och sker i princip utan avbrott av drivkraft - de utförs inom loppet av några hundradels sekunder. Självklart finns även ett automatläge där växellådan växlar lika mjukt och följsamt som vilken automatisk växellåda som helst.

Fyrhjulsdriftsystemet quattro är standard på Audi R8. Normalt leds cirka 15% av drivkraften till framhjulen, men om bakhjulen saknar grepp, kan totalt 30% ledas till det främre hjulparet.

Alla komponenter som påverkar väghållningen på R8 är som tagna från racerbanan, exempelvis är det dubbla smidda triangellänkar som kontrollerar hjulens rörelser både på fram- och bakaxeln. V10-modellerna har dessutom Audi magnetic ride, dvs stötdämpare ställbara i hårdhet, som standard.

Bromsarna på R8 är av det mer extrema slaget: Frambromsarna är utrustade med viktbesparande, vågformiga bromsskivor och åttakolvsok, medan bakbromsarna har fyrkolvsok. Som tillval finns keramiska bromsar att beställa (standard på R8 V10 plus).

Men det mest unika med R8 är inte dess superbilsprestanda eller klassledande körupplevelse, utan att R8 faktiskt är en av de få supersportbilar som man kan leva med i vardagen. Bilen har totalt 190 liters bagagerum, enkelt insteg. bekväma säten och en för klassen unikt hög fjädrings- och ljudkomfort.

Den svenska lanseringen av Audi R8 är planerad till hösten 2012. Förförsäljningen startar dock redan i augusti månad och priserna börjar på 1.175.000 kronor för en Audi R8 V8 med manuell växellåda respektive 1.305.000 kronor för Spyder-utförande. V10 börjar på 1.525.000 med S-tronic växellåda som standard respektive 1.655.000 kronor i Spyder-utförande. Toppversionen Audi R8 plus kostar från 1.675.000 kronor.

Cision WireAnnonsbilliga resor