fb


2012-07-25 15:57

Uppsala får stor bilpool – Gröna Bilister uppmanar Uppsalaborna gå med

| Mer

Bilnyheter

I september får Uppsala en av landets största bilpooler. Det underlättar för medborgarna att inte använda egen bil och påskyndar omställningen till miljöbilar. Gröna Bilister gratulerar Uppsalaborna till ett viktigt steg på vägen mot hållbar bilism och uppmanar alla bilister att överväga medlemskap.

Från september får Uppsala en ny bilpool, med tio miljöbilar. Bilarna placeras vid Uppsalas nya kommunhus, Lokföraren, bakom centralstationen. Bilpoolen är öppen för alla kommunanställda vardagar, dagtid, och för Uppsalas invånare kvällar och helger. Längre fram får bilen ytterligare sju miljöbilar, allt enligt den nya skärpta definitionen.

– Många behöver ha tillgång till bil men skulle vara glada att slippa äga bilen. Då är bilpoolen en spännande lösning som ger mer pengar över till annat samtidigt som bilismens klimatpåverkan minskar, säger Mattias Goldmann, talesperson för Gröna Bilister.

Enligt Gröna Bilister ersätter en bilpoolsbil ungefär fem privata bilar, eftersom den används mycket mer effektivt. Den som är med i en bilpool istället för att ha egen bil ökar också sin andel resor med kollektivtrafik, gång och cykel. Den som är med i en nationell bilpool som Sunfleet har tillgång till poolbilar från Malmö i söder till Luleå i norr.

– Det är ett utmärkt sätt att ta miljöansvar som kommun och vi uppmanar alla Uppsalabor att överväga om de inte kan ersätta den egna bilen med ett poolmedlemskap, säger Mattias Goldmann, själv tidigare Uppsalapolitiker.

Gröna Bilister bedömer att uppemot en fjärdedel av Uppsalaborna kan tänkas avstå från egen bil till förmån för bilpoolsmedlemskap, och uppmanar alla att testa om bilpoolen fungerar för dem.

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor