fb


2012-07-24 20:29

Mellanskog i skandalmatch om miljökatastrof

| Mer

Djur & Natur

I sin miljöpolicy lovar Mellanskog att inte hugga ned skog som innehåller nyckelbiotoper. Nu har de skapat Nordkalks första kalhygge vid det tilltänkta kalkbrottet i det känsliga naturområdet Ojnareskogen på Gotland. Aktivisterna på plats i Ojnareskogen gestaltade idag detta svek där lag Nordkalk mötte Ojnareskogens rödlistade arter i en orättvis fotbollsmatch ute på kalhygget. Syftet med matchen var att lyfta frågan om vilken planhalva Mellanskog egentligen står på.

Kampen mot Nordkalks kalkbrott i Bunge på norra Gotland fortsätter. Idag anordnade aktivister från Ojnareskogen en orättvis fotbollsmatch mitt ute bland skogsmaskiner på kalhygget i Storugn för att symbolisera den ojämna kampen mellan storföretag och miljö. På ena sidan kunde man se det finska kalkföretaget Nordkalk och på andra sidan alla de rödlistade arter som nu hotas av Nordkalks planerade kalkbrott i Ojnareskogen. Andra halvlek bjöd på många överraskningar, precis som i miljööverdomstolen var domaren i matchen oerfaren och hade aldrig dömt miljömål tidigare, vilket var till Nordkalks fördel. Även reglerna ändrades mitt under pågående spel till Nordkalks fördel, precis som den lagändring i miljöbalken där paragrafen om rödlistade arter togs bort mitt under rättsprocessen.

- Matchen om Ojnareskogen är inte slut än. Om företaget Mellanskog som avverkar skogen skulle ta sitt ansvar och följa sin policy om nyckelbiotoper så skulle Nordkalks planer grusas. Syftet med vår aktion var att ifrågasätta vilken sida Mellanskog egentligen står på - Nordkalks eller miljöns, berättar Sara Vikström Olsson, en av fotbollsspelarna.

Underentreprenören Mellanskog har redan börjat avverka i närområdet och närmar sig steg för steg Ojnareskogen. En skog som innehåller nyckelbiotoper som företaget enligt sin policy säger sig vilja skydda.

- Jag tycker det är fruktansvärt att Mellanskog sviker sina egna löften. Det minsta de kunde göra är att följa sin egen policy och lägga ned sitt arbete tills dess att högsta domstolen fått säga sitt och ge alla rödlistade arter en ärlig chans mot Nordkalk, säger Niclas Persson, som spelade som Mellanskog.

Bakgrund:
Det finska företaget Nordkalk vill bryta kalk på norra Gotland, i ett område som består av unik värdefull natur med 265 rödlistade arter. Ett område som dessutom är tänkt att bli en framtida nationalpark. Ojnareskogen som Nordkalk vill förstöra är också en viktig vattenreservoar för hela norra Gotland. Vatten som nu riskerar att förstöras och bli odrickbart. Fallet är överklagat till högsta domstolen eftersom det finns tvister om hurvida rättsprocessen skötts på ett korrekt sätt. Den omtvistade domen i Miljööverdomstolen har satt en ny svensk praxis som får effekter i hela landet då inga rödlistade arter längre kan skyddas.
Ett antal engagerade aktivister har sedan flera veckor tillbaka slagit läger i Ojnareskogen vid det planerade kalkbrottet. De vill ta strid för hela Sveriges natur och visa på att Nordkalks planer är oacceptabla samt att det bör vara olagligt att bryta kalk i området.

Bilder från aktionen finns att hämta på Fältbiologernas hemsida. Ange alltid fotografens namn vid användning.

Kontakt:

Sara Vikström Olsson, vice ordförande Fältbiologerna?

073-423 79 50  sara.vikstrom.olsson@faltbiologerna.se


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor