fb


2012-07-19 9:36

Katarina von Bredow vinnare av Barnens Romanpris 2012

| Mer

Böcker Katarina von Bredows bok "Flyga högt" vann idag Barnens Romanpris, Sveriges Radios och UR:s pris för bästa barn- och ungdomsbok.Under hela veckan har Anna Mårtensson och Lindita Tufvesson från Svaleboskolan i lilla Veberöd, ett par mil öster om Lund och Aos Ali, Florind Haliti och Salm Mohammed från Möllevångsskolan i centrala Malmö livligt diskuterat de fem nominerade böckerna för att slutligen enas om en vinnare; Katarina von Bredows ”Flyga högt” fick högsta poäng. Pristagaren presenterades i programmet i P1 28 juni kl. 11.03.

– Jag är otroligt glad och hedrad, men kanske ännu mer förvånad. I synnerhet när jag läste om juryns ålder. Men det är fantastiskt att få ännu en bekräftelse på att min läsekrets är så bred, att människor från elva år och upp hur långt som helst tydligen kan ha glädje av det jag skriver, säger Katarina von Bredow.

Barnens Romanpris har funnits sedan 2011 och vänder sig till barn mellan elva och tretton år. Prissumman är 30 000 kronor.


Juryns motivering
"Flyga högt är dramatisk. En bok full med kärlek. Stor inlevelse. Många dilemman. Så här kan det vara i verkligheten."


Katarina von Bredow har varit yrkesverksam författare sedan 1991, då hon debuterade med sin ungdomsroman "Syskonkärlek". Efter det har ytterligare sju ungdomsromaner kommit ut. Hon skriver öppet om tonåringars känslor och sexualitet, om den grymma skolvärlden och modet att ställa upp för den som behöver det.

I ”Flyga högt” kommer en ny elev till klassen, Silja. Som ny borde hon väl hålla en låg profil, vara lite lagom och acceptera de grupperingar som redan finns. Men så gör inte Silja. Hon brakar rakt in i den niondeklass som berättaren Vendela går i och struntar fullkomligt i alla oskrivna regler. Vendela blir fascinerad, men det blir inte hennes bästis Tove. Vi får följa historien där Vendela försöker balansera mellan sin gamla vänskap med Tove och den nya med Silja och hur hon vacklar i kärleken mellan klasskamraterna Nils och Sven och grubblar över om vi kan våga bryta mot alla koder som gäller överallt.

– Jag skrev boken ”Flyga högt” under en ganska lång tid och tänkte mycket på hur det var att gå i 8:an och 9:an, när man skulle hålla positionerna åt alla håll. Hela det här spelet om hur man hittar sin roll i tillvaron, det har jag upplevt själv, säger Katarina von Bredow.


Om Barnens Romanpris
Kulturjournalisten Kerstin M. Lundberg är en av initiativtagarna bakom Sveriges Radios Romanpris som startade 1993. Tillsammans med Ylva Mårtens, producent för programmet "Barnen i P1”, startade de Barnens romanpris 2010 för att främja barns läsning. De fem nominerade böckerna är utgivna i Sverige under 2011 och väljs ut av en grupp barnbokskritiker. Vinnaren utses sedan av en jury bestående av mellanstadiebarn.

Årets fem nominerade böcker var Min pappa är snäll och min mamma är utlänning av Emmy Abrahamson, Flyga högt av Katarina von Bredow, Förvandlad av Mårten Melin, I den tysta minuten mellan av Viveka Sjögren och Försöksdjuret av Marianne Strand.Annonsbilliga resor