fb


2012-07-16 8:45

Svenska WWF ger akut hjälp till bergsgorillornas parkvakter i Kongo

| Mer

Djur & Natur

Konflikter mellan milisgrupper har lett till att hundratusentals människor är på flykt i östra Kongo-Kinshasa. Också naturen och djurlivet är hårt drabbat. Flera av bergsgorillornas nationalparksvakter i Virungabergen har dödats. Svenska Världsnaturfonden ger nu akut hjälp för att evakuera dem till säkrare förhållanden.

FN ha satt sina trupper i Goma i östra Kongo–Kinshasa i högsta beredskap för att skydda staden mot rebellgruppen M 23. Omkring 200 000 människor befinner sig på flykt. I den närliggande Virungaparken på den kongolesiska sidan lever cirka 200 utrotningshotade bergsgorillor vars liv är beroende av skydd från parkvakterna och inkomster från ekoturism.

– Häromdagen fick vi ett nödrop från våra kollegor i östra Kongo som bad om akut stöd. Oron är stor för nationalparksvakternas säkerhet i den upptrappade konflikten. Deras familjer ska nu evakueras med extra ekonomiskt stöd från våra Djungelfaddrar, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på svenska WWF.

Förutom i Kongo finns några hundra av de karismatiska djuren i grannländerna Uganda och Rwanda där läget är lugnt. Totalt finns knappt 800 bergsgorillor i vilt tillstånd i de tre afrikanska länderna.

– Med så många tungt beväpnade miliser och reguljära trupper i de kongolesiska skogarna ökar osäkerheten för civilbefolkningen och trycket på djurlivet. Både elefanter och andra arter dödas för att förse militärerna med mat. Elfenbenet säljs illegalt och ger stora inkomster, säger Allan Carlson, naturvårdsexpert på WWF, som flera gånger varit i de drabbade områdena.

Förutom i Kongo finns några hundra av de karismatiska djuren i Uganda och Rwanda där läget är lugnt. Totalt finns knappt 800 bergsgorillor i vilt tillstånd i de tre afrikanska länderna.

Evakueringen är nu i full gång och parkvakterna och deras familjer lever nu tillfälligt med 47 värdfamiljer i Goma. Drygt 220 personer bor i ett provisoriskt tältläger cirka 10 kilometer från Goma.

– Tack Sverige och svenska WWF-faddrar för ert stöd. Familjerna har nu mat och tak över huvudet, liksom tillgång till sjukvård, vatten och sanitet. Nu kan parken fokusera på de andra akuta behoven i Virungaparken, hälsar Augustin Basabose, tillförordnad chef på det internationella gorillaprogrammet IGCP. 

Ett 30-tal personer i nationalparkens ledning finns kvar på huvudkontoret i Rumangabo omringade av rebellarmén som förskansat sig i djungeln. Ännu har inget möte skett mellan rebellgruppen M23 och ledningen för nationalparken i Virunga. Förhoppningen är att övervakningen och patrulleringen av bergsgorillorna och ekoturismen i Kongo återupptas när området inte längre är krigszon.

Fakta:
Milisen M 23 har vuxit i styrka sedan den kongolesiske generalen Bosco Ntaganda, som Haagdomstolen vill ställa inför rätta, lämnade regeringsarmén i mars i år. Efter det anslöt sig flera hundra soldater till rebellerna. Konflikten går tillbaka till folkmordet i Rwanda 1994 och har kostat miljontals människor livet.

Fakta bergsgorillor:
Världens återstående bergsgorillor lever i fyra nationalparker 45 kilometer från varandra. Cirka 302 bergsgorillor finns i Bwindi Impenetrable National Park i Uganda. 480 bergsgorillor finns i Virungabergen, ett skogsområde som breder ut sig över gränsen till Uganda, (Mgahinga Gorilla National Park), Rwanda (Volcanoes National Park) och Virunga National Park i Kongo-Kinshasa.

WWF jobbar hårt för att säkra bergsgorillornas framtid - stöd går till nationalparksmyndigheterna i Kongo, Rwanda och Uganda och IGCP, International Gorilla Conservation Programme som arbetar med forskning och övervakning, turistplanering och samarbete med lokalbefolkningen. Trots oroligheter och bakslag har projektet varit framgångsrikt när det gäller att skydda bergsgorillorna. I Bwindi i Uganda arbetar forskarna med områdesskydd och studier av den unika skogsmiljön.

Läs mer på www.wwf.se

MyNewsdesk



Annons



billiga resor