fb


2012-07-16 7:45

Nya SEAT Leon: där design möter teknik

| Mer

Bilnyheter Södertälje, 2012-07-16 - Nya SEAT Leon är en kraftfull och emotionell personlighet och den mest stilfulla upplevelsen av funktionalitet. Leon har ritats om helt från grunden och är fullspäckad med avancerad teknik - i sina förarhjälpsystem, i infotainmentsystemet, i chassit och i drivlinan. Motorerna kombinerar kraftfull dynamik med enastående effektivitet.

LED-strålkastarna på nya Leon är en nyhet från SEAT, som är först med att erbjuda denna innovation i mellanklassen. Tekniken kombinerar snygg design med enastående ljusstyrka.

"Nya Leon kondenserar styrkan i varumärket SEAT mer än någonsin tidigare. Det är en bil med sportig karaktär och mångsidiga styrkor. Den tar kvalitet och teknik från storbilsklassen till en bil i det mer kompakta segmentet. Leon är ett tydligt steg i SEAT:s varumärkes- och tillväxtsstrategi. Den kommer att lanseras i slutet av året som femdörrarsmodell och kommer därefter att utökas med ytterligare versioner", säger James Muir, VD för SEAT S.A.

Nya Leon övertygar också med hög funktionalitet. Den kombinerar ett kompakt yttre med en rymligare kupé. De förstklassiga materialen och nivån på hantverket placerar Leon främst bland konkurrenterna.

Alla modellalternativ tillhör klassens bästa avseende förbrukning och utsläpp. Stjärnan i utbudet är Leon 1,6 TDI med start/stopp-system och en genomsnittlig bränsleförbrukning på endast 3,8 liter per 100 kilometer samt ett beräknat CO2-värde på endast 99 gram.

"Nya Leon är en helt ny bil och inleder ett nytt kapitel för SEAT. Den kombinerar SEAT:s nya dynamiska designspråk med den senaste tekniken. Fina detaljer och exakt utformning, särskilt i interiören, avspeglar den höga standarden på hantverket i nya Leon", förklarar Dr. Matthias Rabe, vice VD för forskning och utveckling på SEAT S.A.

Dr. Rabe tillägger: "Nya Leon är byggd på VW-gruppens gemensamma MQB-arkitektur som utnyttjar en systematisk lättviktsdesign för enastående prestanda, med låga C02-utsläpp och låg bränsleförbrukning. Kort sagt, nya Leon ger fantasisk körglädje, utmärkt effektivitet, en enastående design och massor av funktionalitet."

Design - helt enkelt fantastisk
"Tack vare den dynamiska och säkra karaktären avspeglar nya SEAT Leon en självsäker hållning. Den har ett sportigt utseende", säger Alejandro Mesonero-Romanos, ansvarig för SEAT Design.

Han tillägger: "Den har extremt välavvägda volymer, med en liten förskjutning av kupéns visuella vikt över bakhjulen och samtidigt en väldigt flytande övergång mellan den främre stänkskärmen och kupén. Ytorna är kraftigt skulpterade hela vägen runt för att förstärka det tredimensionella utseendet, tack vare effekterna från ljus och skuggor. Dess karaktäristiska linjer uppvisar självsäkerhet, till exempel den yttre formen på strålkastarna och bakljusen. Allt som allt är det min fasta övertygelse att nya Leon är full av karaktär."

Nya Leon är 4,26 meter lång, cirka fem centimeter kortare än föregångaren, men hjulbasen har växt med nästan sex centimeter. Denna smarta förpackning ger korta överhäng och förstärker det kraftfulla visuella anslaget från hjulen, vilket ger praktiska fördelar såsom större innerutrymmen, främst i baksätet men även i bagageutrymmet.

Den räta vinkeln hos strålkastarna är ett typiskt kännetecken för SEAT:s nya designspråk samtidigt som det integreras fullständigt i Leons skulpturerade form. LED-lampor används fullt ut för första gången i kompaktklassen. De nya strålkastarna skänker ett kraftigt karismatiskt utseende till Leons front. Dessutom har nya Leon nu ett distinkt signaturutseende tack vare användningen av LED-varselljus.

Från sidan ser nya SEAT Leon ut precis som en noggrant utformad skulptur på hjul. Den karakteristiska obrutna "Línea Dinámica" löper bakåt över hjulhusen. Den påminner om spänningen hos en vältränad muskel. De trapetsformade C-stolparna är karakteristiska för Leon, precis som de korta, uppåtpekande tredje fönstren.

Bakänden på nya SEAT Leon har fått en intensiv utformning, där den stora logotypen fungerar som en öppnare för luckan. De något kilformade bakljusen understryker bredden och är även tillgängliga med LED-teknik.

Interiören - bekväm och högkvalitativ
Den eleganta yttre utformningen av nya Leon fortsätter in i kupén, som har en tydlig, lätt och stilren look. Instrumentbrädan är okonventionell och elegant, med en tvåtonsdesign som får den att se ut att sväva fritt. Fina detaljer betonar den höga byggkvalitet som kännetecknar Nya Leon - detaljer som de stora luftintagen, klimatanläggningens reglage och den tredimensionella formen på dekorlister. Bagageutrymmet rymmer 380 liter, cirka 40 liter mer än den föregående modellen.

Alejandro Mesonero-Romanos, ansvarig för SEAT Design beskriver interiören på följande sätt: "Vi satte som mål att utveckla en interiör som ska avspegla en uttrycksfull, elegant och välkomnande atmosfär. Materialkvaliteten, passformen, finishen och noggrannheten med detaljer är minst lika bra som i betydligt större bilar."

"Utformningen av instrumentbrädan följer vår nya filosofi, med en stark förarorientering. Detta förstärker ergonomin samtidigt som den ger konstruktionen en attraktiv, sportig känsla. Helheten har utformats så att nya Leon och dess förare ska känna sig som ett."

Karossen - lätt och solid
Nya SEAT Leon använder en ny bilarkitektur som gjort att utvecklingsingenjörerna kunnat placera framaxeln 40 millimeter längre fram. Resultatet är en längre hjulbas och en balanserad fördelning av axeltrycket - faktorer som medför en betydande fördel för komforten och de sportiga köregenskaperna.

Tack vare avancerad tillverkningsteknik och användning av lättviktsmaterial i karossens tillverkning, har den totala vikten minskat med 90 kg jämfört med den föregående versionen.

Drivlinan - kraftfull och effektiv
Nya Leon kommer med en serie kraftfulla och bränslesnåla TDI- och TSI-motorer på mellan 1,2 och 2,0 liter. Alla motorer har direktinsprutning, turboladdning och har utformats för låg inre friktion och snabb uppvärmning. Jämfört med sina föregångare har bränsleförbrukningen sjunkit med upp till 22 procent.

1.6 TDI ger 77 kW (105 hk) och 250 Nm vridmoment. I Ecomotive-version med start/stopp-system och återvinningsteknik, förbrukas bara 3,8 liter diesel per 100 km enligt NEDC, motsvarande 99 gram CO2 per km. Den grundligt omkonstruerade 2.0 TDI förbrukar i genomsnitt endast 4,0 liter per 100 km i Ecomotive-version. Med 110 kW (150 hk) och 320 Nm vridmoment är det ett kraftfullt alternativ i Nya Leon.

SEAT kommer att erbjuda ett brett motorutbud. Förutom de ovan nämnda TDI-motorerna kommer 1.2 TSI att lanseras i två versioner, en med 63 kW (86 hk) och en med 77 kW (105 hk). Nästa steg är en 1.4 TSI med 90 kW (122 hk) och på toppen i bensinutbudet, en 1.8 TSI med 132 kW (180 hk) och ett insprutningssystem som kombinerar direktinsprutning med ett konventionellt insugningsrör. Dieselutbudet kommer att förstärkas av 1.6 TDI med 66 kW (90 hk) och den nya TDI-toppmodellen - 2.0 TDI med 135 kW (184 hk) som ger ett maximalt vridmoment på 380 Newtonmeter.

Beroende på motor kan Leon fås med fem- eller sexväxlade manuella lådor eller den omtalade sex- eller sjuväxlade DSG-dubbelkopplingslådan.

Chassit - dynamik och komfort
Chassit i nya SEAT Leon får höga betyg för sin sportiga och smidiga karaktär. Framfjädringen har en MacPherson-framvagn med hjälpram medan bakänden på nya SEAT Leon har torsionsstavar för motorer upp till 110 kW (150 hk). De mer kraftfulla varianterna använder en multilink-konstruktion som enkelt hanterar längsgående och tvärgående belastningar.

Nya SEAT Drive Profile i Leon FR gör att föraren kan ställa in egenskaperna för servostyrningens känslighet, gasrespons och motorljud via en omkopplare - i tre lägen: eko, komfort och sport. Det finns också en individuell inställning för anpassning enligt förarens önskemål. Kupébelysningen använder LED-teknik som ändras efter den valda inställningen: vitt i eko- och komfortlägen, och rött i sportläge.

Infotainment - modern och flexibel
I nya Leon erbjuds ett komplett utbud av uppdaterade infotainmentlösningar. Grunden utgörs av operativsystemet Easy Connect som styr underhållnings- och kommunikationsfunktionerna i SEAT Sound System samt flera av bilens funktioner via en pekskärm från förarsätet.

Grundnivån är Media System Touch - som innehåller en radio med en kortplats och fyra högtalare i Reference-serien med en 5-tums skärm. Style och FR kommer med Media System Colour med färgskärm och högre kvalitet, samt en CD-spelare och sex högtalare som standard (åtta högtalare i FR). Den kan anslutas till externa enheter via Bluetooth, USB eller AUX-anslutning. Dess 5-tums pekfärgskärm styr även bilens övriga funktioner.

Media System Plus-systemen har en 5,8-tums pekskärm med tredimensionell högupplöst grafik, iPod-gränssnitt, en DAB-tuner (tillval) och röststyrning. Systemet kommer med åtta högtalare. Topplösningen har ett navigationssystem som också visar navigationsinformation i färgskärmen mellan hastighetsmätaren och varvräknaren och som kan styras med röstkommandon. SEAT Sound System-anläggningen återger ljudet kristallklart genom 10 högtalare och en subwoofer.

Förarassistanssystem - banbrytande
Nya Leon höjer också ribban när det gäller tillgängliga förarassistanssystem. En funktion känner av när föraren är trött och förlorar koncentrationen och föreslår då en paus. Dessutom har en avancerad kamera monterats bakom backspegeln som hanterar både helljusassistenten, som automatiskt växlar mellan hel- och halvljus, och Lane Assist, som gör små korrigeringar av den elektromekaniska servostyrningen för att förhindra att föraren kör över körfältsmarkeringar.

"Med helt nya Leon har vi utformat och utvecklat en bil som verkligen fångar innebörden i Enjoyneering. Den fängslande blandningen av design, teknik, sportig prestanda och premiumkvalitet kommer att tillredställa befintliga kunder och locka en ny generation av bilköpare till varumärket", säger James Muir, VD på SEAT S.A.

I slutet av året kommer de första Nya Leon till Sverige och SEAT Sverige räknar med att lansera bilen på bred front under de första veckorna i januari 2013.

Ny SEAT-logotyp
Ett nytt inslag i Leon är logotypen på grillen, på bakstammen och i ratten. Leon är den första bilen som bär företagets nyligen uppdaterade kännetecken.

Den nya SEAT-logotypen har en renare design som symboliserar precisionen och elegansen i varumärkets designspråk, samtidigt som den återspeglar företagets konstruktions- och kvalitetsledarskap. Införandet av den nya SEAT-logotypen på allt visuellt material från SEAT och dess anläggningar kommer att inledas på Paris Motor Show i september.

Cision WireAnnonsbilliga resor