fb


2012-07-13 10:08

Ny Manpower Work Life-undersökning: Många svenskar kommer behöva jobba på semestern

| Mer

Arbete

Var tredje svensk, 34 procent, tror att de kommer att behöva jobba på semestern i sommar. Men skillnaderna är stora mellan olika branscher. Varannan säljare tror på jobb under semestern, att jämföra med var fjärde administratör. Det visar en ny undersökning från Manpower Work Life, Sveriges största arbetslivspanel.

– Det är allvarligt att så många tror de kommer behöva jobba på sommarsemestern, eftersom det ofta är den enda längre sammanhängande ledigheten under året. Människor är inte maskiner, vi behöver vara lediga för att kunna återhämta oss och samla energi inför resten av året, säger Peter Lundahl, vd för ManpowerGroup Sverige.

I den senaste undersökningen från arbetslivspanelen Manpower Work Life har drygt 3 400 svenskar svarat på hur de tror att deras sommarsemester kommer att bli. Totalt anger var tredje person, 34 procent, att de med största eller ganska stor sannolikhet kommer att behöva jobba under sommarsemestern.

Skillnaderna mellan olika branscher är stora. Listan toppas av management, försäljning och kreativa branscher som media och marknadsföring, där fyra av tio eller fler tror de kommer att behöva jobba på semestern i sommar. Längst ner på listan ligger administrativa branscher som kontor, service och kundtjänst där var fjärde eller färre tror de kommer behöva jobba.

– Att personer som arbetar inom management, försäljning och kreativa yrken ligger i toppen är ganska väntat, men det gör det inte mindre allvarligt. Tvärtom kan det vara extra viktigt med återhämtning för den som lever av att komma på nya idéer eller säljargument varje dag. Som arbetsgivare kan man underlätta genom att planera arbetet under året, delegera och uppmuntra till att koppla bort jobbet, säger Peter Lundahl.

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel med närmare 20 000 personer som regelbundet får svara på aktuella frågor om arbetslivet. Den senaste undersökningen genomfördes under april 2012.

Fakta nedan:
- Hela listan över alla branscher
- Om undersökningen

Pressbilder:
- Peter Lundahl, vd ManpowerGroup Sverige

För mer information, kontakta gärna:
Hans Makander, informationschef ManpowerGroup Sverige, telefon 070-377 45 43, hans.makander@manpowergroup.se


Hela listan över alla branscher
Andel i respektive bransch som tror att de kommer att behöva jobba på semestern i sommar:

1. Management: 52 procent
2. Försäljning: 48 procent
3. Media, kultur: 44 procent
4. Marknad, reklam, pr, information: 41 procent
5. Ekonomi, finans: 36 procent
6. Forskning, utveckling: 36 procent
7. Bygg, anläggning: 35 procent
8. Teknik, naturvetenskap: 31 procent
9. IT, data: 30 procent
10. Lager, industri, transport: 29 procent
11. Pedagogiska arbeten: 28 procent
12. Operatörer: 28 procent
13. Hälso- och sjukvård: 26 procent
14. Kontor, administration: 26 procent
15. Service, handel, butik: 23 procent
16. Kundtjänstarbete: 16 procent

Om undersökningen
Manpower Work Life-undersökningarna genomförs två gånger per år av Kairos Future på uppdrag av ManpowerGroup Sverige. Manpower Work Life-panelen består av närmare 20 000 personer och är representativ för den arbetsföra befolkningen med avseende på kön, ålder och bostadsort. Det totala antalet svarande i den senaste undersökningen var 6 362 personer varav 3 430 svarade på frågan som berörs i pressmeddelandet.

ManpowerGroup™ är världsledande inom arbetsmarknadsrelaterade tjänster. ManpowerGroup™ Sverige har 11 000 medarbetare på ett 70-tal orter och bedriver verksamhet under tre varumärken: Experis, Manpower och Right Management. Manpower.se är Sveriges största privata jobbsida på nätet med fler än 100 000 aktiva cv och tusentals lediga tjänster.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor