fb


2012-07-12 14:23

Våldet eskalerar i Kongo-Kinshasa

| Mer

Internationellt

Den senaste veckan har nya stridigheter blossat upp i Rutshuru i östra Kongo-Kinshasa. Läkare Utan Gränser ser med oro på situationen och uppmanar nu de stridande parterna att garantera säkerheten för civila som behöver uppsöka vård.

– Vissa vägar är blockerade och osäkra att färdas på och vi har märkt en markant minskning i antalet patienter som kommer till sjukhuset i Rutshuru, säger Mickael Le Paih, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Norrra Kivu.

Rebellgruppen M23 avancerade i dagarna mot städerna Jomba Chengerero, Rwanguba och Bunagana och tog i söndags kontrollen över Rutshuru och Kiwanja.

Säkerhetsläget i Rutshuru, liksom i Rwanda och Uganda, har under de senaste veckorna tvingat den redan utsatta civilbefolkningen på flykt undan striderna.

– Förutom striderna så pågår olika våldsattacker och plundring i hela området - det känns som att samhället är i upplösning, förklarar Jean Reijs, som arbetar som kirurg på Läkare Utan Gränsers sjukhus i Rutshuru.

Läkare Utan Gränsers personal är oroad över att patienter inte kan ta sig till kolerakliniken i Rwanguba - ett område som drabbades av ett kolerautbrott i slutet av maj. Med stöd av Läkare Utan Gränsers akutteam har man behandlat 753 patienter för kolera, men det senaste våldsutbrottet i området har förhindrat personalen att kunna ge patienterna den vård de behöver.

Läkare Utan Gränser har funnits på plats i norra Kivu sedan 2011 och har behandlat över 404 000 patienter. Det kirurgiska teamet fortsätter driva sjukhuset i Rutshuru och de senaste åtta veckorna  har 280 sårade opererats. Sedan 1996 har Läkare Utan Gränser arbetat i Kongo-Kinshasa med att bge medicinsk hjälp till behövande oberoende av politisk, religiöseller etnisk tillhörighet.

 

 

 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor