fb


2012-06-16 9:41

Premiär för Audi SQ5: V6-diesel med dubbelturbo på 313 hk

| Mer

Bilnyheter Den kraftfulla TDI-motorn baseras på en dubbelturbokonstruktion där de båda turboladdarna är kopplade i serie via en klaff. Topplockskylningen, tidpunkten och lyftet för insugskammarna, kolvarna och deras oljestrålekylning och kolvbultarna - alla är de specialkonstruerade för detta högprestandakoncept. Common rail-systemet utvecklar ett tryck på hela 2 000 bar och sprutar in så mycket som åtta doser bränsle i cylindrarna per cykel. 3.0 TDI med biturbo har ett fantastiskt ljud som moduleras ytterligare av ett ljudställdon i avgassystemet - en högtalare i en kortsidekanal.

Audi SQ5 TDI gör 0-100 km/h på 5,1 sekunder, har en topphastighet på 250 km/h men snittförbrukningen är endast 7,2 liter per 100 km. Den innovativa temperaturhanteringen, start-stopp-systemet och den reglerade oljepumpen bidrar alla till den låga förbrukningen. En snabb och jämn 8-växlad tiptroniclåda för ner kraften från den mäktiga V6-dieseln i vägbanan via quattro permanent fyrhjulsdrift med vektorbaserad momentfördelning.

Den elektromekaniska servostyrningen i Audi SQ5 TDI är både lyhörd och högeffektiv. Sportfjädringen gör att karossen ligger 30 mm närmare vägbanan. De standardmonterade 20"-fälgarna med parallell 5-ekersdesign är skodda med däck av dimensionen 255/45. De svartlackerade bromsoken fram pryds av S-märken. Audi drive select (tillval) kan om man så vill kompletteras med det dynamiska styrningssystemet med sin steglösa utväxling.

De mest framträdande detaljerna i designen är den platinagrå single framegrillen, takspoilerna och de modifierade stötfångarna. Högglanspaketet tillsammans med sidobackspeglar i aluminiumoptik framhäver området runt rutorna. Audi SQ5 erbjuds med kristalleffektlackerna estorilblå och pantersvart. Karossen består till stora delar av ultrahöghållfast stål vilket gör den mycket lätt, säker och styv.

Klädseln är svart och utstrålar sportig elegans. Innertaket kan även fås i månsilver. De elmanövrerade sportstolarna är som standard klädda i pärlnappa/Alcantara och dekorinläggen är i borstad aluminium.

Instrumenten är grå och pryds av ett S-märke i 3D, mätarnålarna är vita, pedalerna och växlingspaddlarna gnistrar i aluminiumoptik. Bagagevolymen ligger på hela 1 560 liter vilket gör SQ5 TDI till den idealiska bilen för alla sportiga och aktiva kunder. Dessutom är den ovanligt stark som dragbil - dragkapaciteten ligger på 2,4 ton.

Audi SQ5 TDI lanseras under första kvartalet nästa år och priset börjar på 570 000 kronor. De kunder som så vill, kan även utrusta bilen med Audis ultramoderna förarhjälp och infotainmentsystem och med olika Audi connecttjänster.

Cision WireAnnonsbilliga resor