fb


2012-06-16 7:52

Trendenser blir tidning för iPad

| Mer

Medianyheter När Frida Ramstedt 2005 startade sin blogg Trendenser, hoppades hon kunna skriva sin avhandling om Ikea och en blogg var bara ett komplement till hennes CV.

– Det var ett konkret bevis för mitt brinnande intresse för inredning och design, säger Ramstedt. Men Trendenser blev mycket mer än så, allteftersom hon började få fler läsare. Hon märkte att många Trendenser-följare läste bloggen som ett komplement till inredningstidningar, eftersom hon var snabbare än tidningarna på att komma ut med nyheter och trender i branschen. Det blev en positiv cirkel – i och med att antalet läsare ökade, blev Ramstedt även allt mer intresserad av att ta bilder, vilket i sin tur gjorde bloggen mer populär, tror hon.

– Det är roligt att följa en tydlig röst och se ett personligt perspektiv på alla de nyheter som kommer ut på marknaden. Jag sållar och fungerar lite som ett filter för dem som inte själva har tid att åka på mässor, besöka butiker över hela världen eller delta i de stora trendföreläsningarna.

Nu har det som började som ett komplement till tidningar blivit en egen tidning: Ramstedt och Bonnier Tidskrifters Boom Publishing har tagit bloggen ett steg längre, i formen av den nyligen lanserade tidningsappen Trendenser. Det är den andra bloggbaserade tidningen som ges ut av Boom – den framgångsrika modetidningsappen C Mode lanserades 2011.

Ramstedt kände sig redan från början lockad av surfplatteformatet.

– Jag har alltid drömt om att göra en egen tidning och det här formatet passade mig så väl - med min bakgrund som bloggare, säger hon.

Hon började se sig omkring efter publiceringsprogram och satsade till slut på Boom Publishing och Peder Bonnier för att lansera idén.

– Peder Bonnier nappade, men tiden var inte mogen, säger hon. Istället arbetade de båda på ett annat projekt. Ramstedt arbetade på den tiden på Forsman & Bodenfors, Ikeas främsta reklambyrå. Hon hjälpte till med lanseringen av Ikeas första katalog för iPad som gjordes via Mag+-plattformen, som utvecklades av Bonnier R&D (och som även är plattform för tidningen Trendenser). Ett år senare fick Ramstedt ett telefonsamtal från Peder Bonnier. Han var nu redo att göra tidningen.

Och det gjorde de.

– Jag är otroligt stolt över slutprodukten, säger Ramstedt.

– Boom har gjort ett fantastiskt jobb med att tolka min blogg i de tekniska funktionerna och detaljerna. Redan i det första numret har också vi med flera nyheter som inget annat inredningsmagasin i Sverige har testat och det känns otroligt kul att få vara med och driva utvecklingen av det här formatet framåt i min bransch. Jag tror konsumenterna är redo för en hybrid mellan det snabba bloggläsandet och det mer fördjupande magasinsformatet. Jag ser dem inte som konkurrerande, snarare som kompletterande alternativ till varandra.Annonsbilliga resor