fb


2012-05-29 10:17

Surfplattor snart förstavalet för mobilt surfande

| Mer

IT Webbtrafiken som kommer från surfplattor växer 10 gånger snabbare än den från smarta mobiltelefoner, enligt en ny global undersökning från Adobe. Surfplattor kommer redan under nästa år att svara för mer webbtrafik än smarta mobiler, enligt undersökningen Adobe Digital Index som bygger på hela 23 miljarder webbesök.

Redan under 2013 kommer surfplattor som iPad att gå om mobiltelefoner som redskap för att surfa på nätet, visar en ny undersökning från Adobe, som bland annat står bakom publiceringsverktyget CQ för hantering av innehåll på webben. Undersökningen visar också att webbtrafiken från surfplattor under de senaste två åren har vuxit 10 gånger snabbare än trafiken som genereras av mobiltelefoner. Förklaringen är att användare med surfplattor i genomsnitt besöker fler webbplatser varje gång de använder sina enheter jämfört med mobilanvändarna.

Under 2014 kommer 10 procent av världens samlade webbtrafik att genereras av surfplattor. Detta återspeglas ännu inte i hur företag och myndigheter närmar sig sin publik via mobila kanaler. Många har utvecklat egna appar men dessa har oftast bara skapats för smarta mobiler utan hänsyn till surfplattornas större format. Adobes undersökning gör det troligt att många företag ännu inte har anpassat sina mobila strategier till surfplattor utan främst fokuserat på smartphone-appar för iPhone och Android.

– Surfplattor är på väg att gå om smartphones som förstahandsvalet för mobilt surfande, och det betyder att företag har all anledning att erbjuda webbupplevelser som är bättre anpassade till plattornas större skärmar, säger Bernard Shafeie, Solution Manager på Adobe Systems Nordic.

Även om mobilappar ofta är en naturlig och uppskattad kanal för att kommunicera med sina kunder är det enligt Bernard Shafeie ofta mer värdefullt att optimera webbplatsen för mobila enheter istället för att utveckla nya appar.

– Vår studie visar att konsumenter finner det nästan lika bekvämt att besöka en webbplats från en surfplatta när de är ute och rör på sig som det är från datorn i hemmet. Företag bör därför överväga hur de i framtiden kan möta kundernas förväntningar på mobila webbsajter, säger Bernard Shafeie.

En tidigare undersökning från Adobe (Digital Index 2011) visade att besökare på e-handelssajter som använder surfplattor gör större inköp än de som använder en vanlig dator eller mobiltelefon.Annonsbilliga resor