fb


2012-05-11 22:41

Johan Lindeberg överst på prispallen

| Mer

Modenyheter King Magazine listar svenskt herrmodes makthavare:

Johan Lindeberg överst på prispallen

King Magazine listar för sjätte året de 100 största makthavarna inom svenskt herrmode. Syftet med listan är synliggöra och stärka de som inspirerar, influerar och informerar inom det svenska herrmodet. Genom åren har allt från en tatueringsstudio, designers, bloggare, idrottsmän och entreprenörer till kungligheter och politiker placerat sig. Man behöver varken vara herre eller jobba specifikt med mode för att placera sig på listan, utan här gäller det vilket inflytande man har över den svenska mannens modevanor. Överst på prispallen i år står Johan Lindeberg som den mäktigaste inom svenskt herrmode 2012.

Med en osviklig inre kompass för i vilken riktning modet ska röra sig härnäst startade han i fjol BLK DNM, ett djupt personligt projekt med ena benet i rock’n’roll och det andra i välskräddat kvalitetshantverk. Branschen har varit snabb att följa efter. Genom digital marknadsföring har framgången blivit lika stor som snabb, med affischnamn som Juliette Lewis, Michael Fassbender, Thom Yorke och Madonna.

– Johan Lindeberg har en alldeles särskild känsla för kombinationen mode och marknadsföring, som jag tror han är ensam i sitt slag om, säger Per Nilsson, chefredaktör på King. På rekordtid har hans nya märke BLK DNM blivit ett starkt varumäre både i modebranschen och bland viktiga opinionsbildare vars klädval styr marknaden.

-- Det känns skitkul att bli utsedd till den mäktigaste inom svenskt herrmode, och dessutom väldigt roligt att bli det med ett projekt jag började planera för bara två år sen och lanserade för drygt ett år sen, säger Johan Lindeberg.

Tidigare vinnare är Jonny Johansson, Acne (2007); Lena Patriksson Keller, Patriksson Communication och Whyred (2008); Örjan Andersson, Cheap Monday och Weekday (2009); Margareta van den Bosch, H&M (2010) och Ninni Lindertz, Nike (2011).

Om Johan Lindeberg
Johan Lindeberg växte upp i Lund och har examen från Handels i Göteborg. Han har rest runt hela världen och handlat cellulosa för att sedan bli exportchef på Bahco Verktyg och parallellt arbetade han med sin syster Catharina som var designer. 1987 sadlade han om och blev chef för reklambyrån Brindfors Malmökontor. Han jobbade bland annat med jeansmärket Dobber och upptäckte på det sättet italienska Diesel. Sommaren 1990 inledde Johan en två månader lång övertalningskampanj och fick så småningom bli märkets distributör i Sverige. Det gick så bra att han efter ett år började jobba internationellt som ägaren Renzo Rossos högra hand fram till 1996. Han var där både internationell marknadschef och chef för USA. När han lämnade Diesel startade han sitt eget klädmärke J.Lindeberg, en kombination av herrfashion och golfmode. Han fick stor uppmärksamhet när han tog modet till golfbanan med sin kollektion golfkläder och Jesper Parnevik blev hans affischnamn. 2007 lämnade han J.Lindeberg för att bli kreativt fri och startade konsultbolaget Paris 68. Där designade han och hans dåvarande fru Marcella Justin Timberlakes varumärke William Rast. Han var även Timberlakes personlige stylist. I mars 2010 så gick han igenom en skilsmässa och bestämde sig för att använda energi från separationen och själv skapa ett nytt varumärke. Han gjorde det första mönstret i juli 2010 och i februari 2011 lanserade han BLK DNM. Det som från början var tänkt som ett online-projekt har nu vuxit till en butik i New York och en butik i Stockholm och nyligen presenterades märkets första parfym Perfume 11. Samtidigt så distributeras BLK DNM genom andra återförsäljare runt om i världen.

Nedan finner du hela listan över de 100 mäktigaste inom svenskt herrmode 2011.
– Det finns inte bara ett svenskt modeunder, det finns hundra. De här talangerna har vi valt att lyfta fram i rampljuset och ge dem den plats de förtjänar, berättar Per Nilsson.

King Magazine är Sveriges enda renodlade modemagasin för män. King inspirerar och informerar på ett underhållande och manligt sätt som varken är feminint eller grabbigt.King utkommer med 12 nummer per år och kom ut första gången i april 2005. 2006 tilldelades King Magazine utmärkelsen Årets tidskrift och 2008 utsågs Niklas Wendt till Årets AD av branschorganisationen Sveriges Tidskrifter, och under 2009 var tidskriften den enda inom sitt segment som ökade i läsartal (Orvesto Konsument Helår 2009). I år fyller King Magazine 6 år. King Magazine ges ut av Egmont Tidskrifter AB som ingår i den danska mediekoncernen Egmont, en av Skandinaviens ledande mediekoncerner.Annonsbilliga resor