fb


2012-04-19 8:00

Bengt Frithiofsson Primitivo blir Vivati - 100% klimatkompenserad

| Mer

Klimat

Det klassiska vinet Bengt Frithiofsson Primitivo byter nu producent och namn samt blir hundra procent klimatkompenserad. Vinet kommer i fortsättningen att heta Bengt Frithiofsson Vivati Primitivo. Vinet är, precis som Classic Kaffe, klimatkompenserat ändå från odlingen till transporten. Ny producent är anrika italienska Leone de Castris med anor från 1600-talet.

Vivati är i grunden välkända klassikern 2341 Bengt Frithiofsson Primitivo som har genomgått en genomgripande men ändå varsam uppdatering. Ny design, ny producent och 100% klimat-kompensation. Vinmässigt handlar det litet om att gå tillbaka till rötterna. Arvid Nordquist har lagt ned stor omsorg på att hitta den där riktigt genuina, koncentrerade men ändå generösa Primitivokaraktären som vinet hade när det 1997 banade väg för den Primitivoflod som följde i dess spår.

Klimatkompensationen
Arvid Nordquist HAB har låtit oberoende experter på området räkna ut vinets fulla klimatpåverkan – från odling via vinifikation till transport från vingård och ut till konsument. Det är en vanlig missuppfattning att just transporterna som är boven i dramat trots att de bara svarar för en mindre del av vinnäringens klimatpåverkande utsläpp – här tas allt med beräkningarna.

Arvid Nordquist HAB kompenserar alltså alla faser i produktionen till 100%.

Klimatkompensationen sker genom att Arvid Nordquist planterar träd i Centralamerika. Planteringen kontrolleras och certifieras av Plan Vivo, något som bland annat garanterar full spårbarhet. Förutom att kompensera för vinproduktionens klimatpåverkan erbjuder planteringen också jobbtillfällen i ett av Latinamerikas fattigaste länder, Nicaragua.

Ny producent

Arvid Nordquist har provat massor av Primitivo från Puglia blint. Ett anmärkningsvärt stort antal av de prover man gav toppbetyg visade sig komma från en och samma producent, mycket anrika Leone de Castris i Salice Salentino.

Leone de Castris grundades 1665 och har sin stora anläggning mitt i centrum av den slumrande lilla staden som efterhand vuxit upp kring den. När man kliver in i kontoret kan man konstatera att mycket litet har ändats under företagets snart 350-åriga historia – det har kommit till några datorer med tjockskärm. Vineriet är däremot uppdaterat med senaste teknik och södra Italiens ledande konsultguru Riccardo Cotarella styr produktionen med fast hand.

Vinet

Skickligt vinifierade druvor utvalda av en lokal producent som verkligen kan sitt område ger ett mörkt och koncentrerat vin – men absolut inte överextraherat. Tanninerna är mjuka och både bouquet och smak är öppna, generösa och med typisk mörk björnbärsfrukt. Diskret ek supportar det hela.


Bengt Frithiofsson Vivati Primitivo
Land: Italien
Producent: Leone de Castris
Art.nr: 2341
Pris: 69 kr
Passar till: Ett bra allroundvin till de flesta kötträtter, gärna med vitlök och färska örter.

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor