fb


2012-04-18 15:11

Högskolan i Halmstad enda lärosätet som får utbilda Cisco-instruktörer

| Mer

Högskola

Malin Bornhager och Olga Torstensson, båda lärare på Högskolan i Halmstad, har blivit godkända som instruktörer för Cisco-akademier i Sverige. Högskolan i Halmstad är därmed det enda lärosätet i landet som uppfyller det nya kravet att ha två godkända instruktörer.

Högskolan i Halmstad är en regional Cisco-akademi i det världsomspännande nätverket Cisco Networking Academy, där nätverksteknikföretaget Cisco Systems erbjuder utbildningar i nätverksteknik i samarbete med universitet, högskolor, gymnasieskolor och vuxenutbildningar.

– Cisco Systems skapade Cisco-akademierna för att fler skulle få kunskap och kompetens att arbeta med deras nätverksprodukter, förklarar Malin Bornhager, lärare i datornätverksteknik på Högskolan i Halmstad och nyligen certifierad instruktör för Cisco-akademier i Sverige.

Det finns i dag cirka 10 000 Cisco-akademier i totalt 170 länder. I Sverige har det fram till nu funnits sju regionala akademier som har haft i uppdrag att utbilda och ge support till instruktörer vid de lokala akademierna. Högskolan i Halmstad har som regional akademi ett dussintal lokala akademier knutna till sig såsom gymnasieskolor, högskolor och universitet.

Hårdare krav för instruktörer
Från och med februari i år har Cisco Systems ändrat konceptet och ställer hårdare krav på Cisco-instruktörer. För att bli godkänd som ”utbildningscentrum” för Cisco-akademier, och därmed ha behörighet att utbilda och ge support till lokala Cisco-instruktörer, krävs numera två certifierade instruktörer på samma lärosäte. Cisco Systems har valt ut ett antal instruktörer i landet som har fått genomgå flera certifieringar. Två av dem är Malin Bornhager och Olga Torstensson på Högskolan i Halmstad.

– Vi var elva personer som först fick göra ett antal teoritester. Fem av oss gick vidare och fick göra flera teoretiska och praktiska tester under en heldag på Högskolan Väst, säger Olga Torstensson som berättar att det var en intensiv dag med många svåra moment.

Hög kompetens inom området
En vecka senare fick de beskedet att de hade klarat testerna. Därmed är Högskolan i Halmstad den enda Cisco-akademien i landet som i dagsläget uppfyller kravet med två godkända instruktörer.

– Det var väldigt roligt att vi klarade det båda två, säger Olga Torstensson och Malin Bornhager håller med:

– Det är en bekräftelse på att vi har hög kompetens inom det här området på Högskolan i Halmstad.

Malin Bornhager och Olga Torstensson har nu behörighet att bedriva utbildning i Cisco Systems nätverkstekniska produkter för lärare vid gymnasieskolor, högskolor och universitet, samt till studenter på Högskolan i Halmstad. Numera inte bara till de lokala akademier som redan var knutna till Högskolan i Halmstad, utan även till övriga Cisco-akademier i Sverige.

– Vi hoppas att vi med detta kan göra Högskolan i Halmstad mer känt inom området och att detta kan bidra till ökad rekrytering av studenter, säger Olga Torstensson.

MyNewsdesk



Annons



billiga resor