fb


2012-04-18 11:41

Ledarskap i fokus för samarbete mellan läkarnätverket MedUniverse och kongressen Framtidens Specialistläkare

| Mer

Ledarskap

Läkarnätverket MedUniverse har sedan i höstas ett samarbete med Framtidens Specialistläkare, Sveriges största kongress med ST i fokus som äger rum i Malmö den 5-7 september. Samarbetet kulminerar kring utmärkelsen Framtidens ledare i läkarkåren, som instiftades förra året av MedUniverse. Framtidens ledare i läkarkåren 2012 koras den 5 september på Malmö Arena på ett kvällsevenemang som MedUniverse arrangerar efter kongressens första dag.

MedUniverse har instiftat utmärkelsen för att uppmärksamma yngre läkare som är framgångsrika ledare och för att i stort premiera gott ledarskap bland läkare som i sin tur främjar patientnyttan.

Ola Björgell, Docent/Lektor och regionöverläkare i Region Skåne tillika president för Framtidens Specialistläkare, blir ordförande för juryn för Framtidens ledare i läkarkåren 2012. Ola Björgell kommenterar samarbetet med MedUniverse så här:

- Med nuvarande specialistutbildning kan framtidens specialistläkare mer om ledarskap. Tillsammans med stor medicinsk kunskap har våra läkare därmed mycket goda förutsättningar att leda Sveriges hälso- och sjukvård och fokusera på ett chef- och ledarskap som ett attraktivt val i yrkeslivet. Vi lär för framtiden och i så många sammanhang. Det gäller bara att synliggöra och uppmuntra detta i vårt dagliga arbete. Där gör MedUniverse en stor insats genom utmärkelsen Framtidens ledare i läkarkåren!

I juryn för Framtidens ledare i läkarkåren 2012 sitter också bland andra förra årets pristagare Lena Ekelius, ST-läkare i allmänmedicin och dåvarande ordförande för Sveriges Yngre Läkares Förening. Ytterligare ett antal juryplatser kommer att tillsättas och presenteras under våren.

Anna Omstedt Lindgren, VD för och en av initiativtagarna till MedUniverse, ser fram emot höstens utmärkelse:

- Vi är stolta över att för andra året kora Framtidens ledare i läkarkåren. Vi hade många meriterade och engagerade läkare på listan förra året och är övertygade om att kandidaterna kommer att vara minst lika starka i år. Vårt samarbete med kongressen Framtidens Specialistläkare ger en inspirerande inramning till utmärkelsen. Kongressen samlar över 1 000 läkare i Malmö för ett fullspäckat vetenskapligt och socialt program som vi vet är mycket uppskattat.

Nomineringarna till utmärkelsen Framtidens ledare i läkarkåren 2012 öppnas den 2 maj. Läkarna nomineras utifrån fem kriterier:

  • Framtida: god förmåga att förstå och tolka framtida omvärld med fokus på patientnytta
  • Förebild: en stark och skicklig personlighet med goda ledaregenskaper
  • Förnyare: en förändringsbenägen och engagerad ledare som kan entusiasmera och inspirera sina medarbetare
  • Fotavtryck: har uppnått betydande resultat inom ett viktigt område, medicinskt och/eller organisatoriskt
  • Framåt: konstruktiv, nyfiken och möjlighetsorienterad vad gäller ledarskapet i svensk sjukvård

Listan över nominerade läkare samt programmet för kvällsevenemanget och prisutdelningen den 5 september offentliggörs framöver.

Till utmärkelsens officiella sida på MedUniverse.

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor