fb


2012-04-17 16:59

När larmet går - Brandövning på förskolan

| Mer

Skola

Petra Petersson släpper nu sin tredje bok i serien om Barnen på Stallbackens Förskola. En bok om Brandövning på förskolan.

Petra säger såhär om boken: Olyckor kan hända överallt – även på en förskola med många barn. Att personalen måste veta hur man ska bete sig om en brand skulle inträffa är självklart. Men givetvis är det mycket bra om även barnen är förberedda. I den här boken vill jag visa hur man på ett lekfullt sätt kan lära barn vad de ska göra om brandlarmet går. Det handlar om att med lekens hjälp få barnen att förstå hur de skall göra när situationen blir verklighet. Jag har jobbat på det här sättet med förskolans utrymningsplan i flera år. Övningsveckorna är alltid mycket populära. Barn är vetgiriga och den här kunskapen kan de dessutom ha nytta av hela livet. Övningarna brukar för övrigt inspirera även föräldrarna och ibland händer det att familjer ordnar egna brandövningar hemma.

Bokens handling:
Under några veckor är det brandövning som tema på förskolan. Pedagogerna har tagit foto på sig själva där de visar hur man inte skall göra. Bilderna har de som underlag när de i gruppen samtalar om hur man skall göra om brandlarmet går.
Barnen har många funderingar kring detta: ”Måste man ta på sig skorna?”, ”Hur gör man om man sitter på toaletten, hinner man torka sig först då?” osv.
Genom att förbereda barnen inför en ev brand, minskar man riskerna att något barn blir kvar inomhus.

Brandövning på Stallbacken är framtagen i samarbete med Eksjös brandchef Micael Carlsson.        

Boken kan köpas direkt från förlaget här eller i bokhandeln. Provläs och bläddra i boken här.

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor