fb


2012-04-16 8:00

”En konsekvent strategi viktigast för att lyckas som entreprenör”

| Mer

Ledarskap

Framgångsrikt entreprenörskap bygger långt ifrån på en ”one man show” - tvärtom är medarbetarnas delaktighet nödvändig för att man ska lyckas med sin idé. Det säger Anders Halvarsson, grundare av och före detta vd i NetOnNet. Han är vårens andra föreläsare vid CONNECT Väst/Sjuhärads frukostmöte på Högskolan i Borås, torsdag 18 april.

Boråsaren Anders Halvarsson är entreprenören och e-handelspionjären som var med och grundade hemelektronikföretaget NetOnNet i slutet av 90-talet. Under de drygt 12 år han ägnade NetOnNet hann det växa till ett företag med 500 anställda i två länder och en omsättning i mångmiljardklassen. Det har överlevt både IT-krasch, finanskrasch och en enormt tuff konkurrens i branschen. Men kärnverksamheten, att sälja hemelektronik på internet, har överlevt.

– Jag har haft min beskärda del av motgång men jag har alltid vetat vad som är kärnan, säger Anders Halvarsson. För att lyckas som entreprenör måste man ha en konsekvent strategi och alla måste dra åt samma håll. Det kräver delaktighet för medarbetarna. Det går inte att skapa ett framgångsrikt företag genom en ”one man show”.  Ledarens huvuduppgift är att ta ansvar för strategin.

Idag har SIBA:s ägarföretag helt tagit över ägandet av NetOnNet. Anders Halvarsson lämnade vd-posten i maj 2011 och sin styrelseplats i höstas. Just nu funderar han över vilka nya satsningar han ska ge sig in i, han har en del styrelseuppdrag och andra engagemang, bland annat som bollplank till det nystartade Sveriges institut för innovativ handel vid Högskolan i Borås.

– Jag är helt klart mer en entreprenör än förvaltare, säger Anders Halvarsson. Man måste våga stå på sig och tro på sin idé för att skapa något nytt. Det uppenbara görs ofta av många och därmed blir det sällan nyskapande eller differentierande.

Frukostmötena i samarrangemang mellan CONNECT Väst/Sjuhärad och högskolan har i år fått nya samarbetspartners som gör föreläsningarna möjliga: SEB, Gärde Wesslau Advokatbyrå, Ernst & Young, KPMG och Sparbanksstiftelsen Sjuhärad. På så sätt breddas kopplingen mellan näringslivet och högskolevärlden.

– Basen för vår verksamhet är näringslivet och det behövs alltid skapas nya företag, säger Lars-Magnus Frisk som är kontorschef i Borås för revisionsbyrån Ernst & Young. Entreprenörsdrivna företag är ett samhällsintresse och vi vill kunna hjälpa entreprenörer att utvecklas. Vi tycker att CONNECT Väst/Sjuhärad har en mycket bra verksamhet som vi gärna vill stötta ekonomiskt.

Syftet med frukostmötena är att sammanföra näringslivet med akademin på ett naturligt sätt. Först äter man frukost, sedan tar gästföreläsaren vid klockan 07:45-08:45. Allmänheten är välkommen i mån av plats. Anmälan görs till CONNECT Väst på http://www.connectvast.se/kalendarium  Media är välkomna att bevaka föreläsningen

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor