fb


2012-04-13 1:30

Tandläkarna ser flest munnar

| Mer

Medicin

PRESSMEDDELANDE 2012-04-12: "Tandläkarna ser flest munnar"

Att besöka en vårdcentral och vänta på att få träffa sin distriktsläkare eller någon annan terapeut är en kär svenska syssla. Det ger ett värdefullt tillfälle att ta del av väntrummets många trycksaker. 

Floran av trycksaker kan vara omfattande. Förutom veckotidningar, resekataloger, reklam för ideella organisationer och lokala affärsrörelser, finns även ett utbud  medicinska trycksaker av typen ”Goda råd till dig som drabbats av mjäll”. 

- Meningen är väl att man ska botanisera bland diagnoserna tills man hittar något lämpligt att läsa, kommenterar tandläkare Calle Hagman, tandläkare i Brämhult och Varberg och aktiv på egna bloggen callehagman.se/calles-blogg. 

- Som tandläkare fastnar min blick på en broschyr om munsår utgiven av ett läkemedelsföretag. Redan på omslaget uppmanas läsaren att ”prata med din läkare och sjuksköterska redan idag, så har du en bra behandling till hands när du får munsår.” 

Den som ser flest munnar borde göra jobbet

Broschyren utlöser ett par funderingar. Den första är att det ibland kan vara svårt att få tala med någon i sjukvården ”redan idag”. Då är chansen större att man får en snabb tid hos sin tandläkare. Fundering nummer två är att tandläkarkåren och tandvården är en outnyttjad folkmedicinsk resurs. Fler och fler tandläkare erbjuder visserligen tester för diabetes, högt blodtryck och liknande, men det skulle kunna ske i mycket större omfattning. 

Min tredje reflektion är att marknadschefen på läkemedelsföretaget i fråga borde känna till att tandvården träffar 80 procent av befolkningen under en tvåårsperiod. Tandläkare, tandsköterskor och tandhygienister ser alltså betydligt fler munnar är vad sjukvården gör.

Mer än bara en lagare av tänder

- Yrkesbeteckningen ”tandläkare” täcker bara en del av vad jag sysslar med. Visst, jag lagar tänder, men gör också en hel del annat; jag korrigerar snedställda tänder så att leendet blir vackert med en attraktiv ”smile line”, jag återställer ett naturligt bett så att spänningshuvudvärk och tandgnisslande (bruxism) försvinner, jag kontrollerar munslemhinnan och läpparna för sår av olika slag och jag ordinerar olika medel och metoder när patienterna så behöver – som till exempel medel mot muntorrhet, fortsätter Calle Hagman

- Tandläkare, ja visst! Men ofta även ”balanskonstnär” i betydelsen återskapa en naturligt vacker, välbalanserad och harmonisk mun. Utan missprydande munsår, avslutar Calle Hagman. 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor