fb


2012-04-11 15:52

E-handelssajterna klarade påskanstormningen – men trafiktoppar oroar

| Mer

E-handel Webbexperterna Apica har under den gångna påskhelgen undersökt ett antal svenska webbsajter med anknytning till påskhandel och påskresande. Man har testat svarstider och tillgänglighet. Resultatet visar att alla sajter hade fullt acceptabla genomsnittliga svarstider, men att många av dem hade väldigt långa svarstider under tillfälliga trafiktoppar.

Det svenska IT-företaget Apica, experter på att testa, utvärdera och kvalitetssäkra hemsidor, har undersökt svarstider under påsken för fyra reseföretag, fyra populära vädersajter, och sex sajter inom mat och dryck. Resultatet visar att samtliga klarade den gräns för genomsnittliga svarstider som anses acceptabelt, tre sekunder. Dock hade tio av de fjorton sajterna långa svarstider, upp till tio sekunder, under perioder av hög trafik.

Bland ehandelsföretagen hade Prisextra den bästa genomsnittliga svarstiden, 0,6 sekunder. SVT Väder var den snabbaste vädersajten med en svarstid på 1,1 sekunder, medan trafiken.nu var den bästa resesajten med en genomsnittlig svarstid på bara 0,1 sekunder.

Prisextra och SVT Väder hade de sämsta maximala svarstiderna av alla sajter: 9,6 sekunder.

- Snittet var bra för alla sajter. Dock hade tio av de fjorton sajterna emellanåt svarstider över tre sekunder då antalet besökare ökade. Även om de långa svarstiderna var temporära så är det olyckligt med svarstider på åtta, nio sekunder då en besökare vill boka en resa eller köpa en kasse påskmat, säger Sven Hammar, VD, Apica.

- Det bästa sättet att åtgärda och förebygga långa svarstider är kapacitetsplanering. Inför releaser eller andra större händelser/högtider ska man se till att webbsidan är förberedd för högre trafik. Det är även viktigt att se över andelen tredjepartsinnehåll på sajten d v s youtubeklipp, twitter etc. Den egna svarstiden blir nämligen en funktion av tredjepartsinnehållet och det vill man inte.

- Andra tidstjuvar är javascript och bilder som kan ta enormt mycket plats och således påverka laddningstiden. Lösningen är att städa upp på kodnivå alternativt att flytta sina bilder till ett CDN (Content Delivery Network), avslutar Hammar.

De genomsnittliga samt maximala svarstiderna för de påskrelaterade företagens hemsidor är som följer:
Snitt: Max:
Trafiken.nu 0,1 sekunder 1,3 sekunder
Busslink 1,0 sekunder 6,0 sekunder
SJ 1,4 sekunder 8,5 sekunder
Swebus 1,8 sekunder 8,4 sekunder

SVT Väder 1,1 sekunder 9,6 sekunder
SMHI 1,3 sekunder 4,9 sekunder
Klart.se 1,6 sekunder 2,6 sekunder
TV4 Väder 1,7 sekunder 7,7 sekunder

Prisextra 0,6 sekunder 9,6 sekunder
Willy’s 1,0 sekunder 3,1 sekunder
Systembolaget 1,2 sekunder 8,7 sekunder
Coop 1,4 sekunder 7,8 sekunder
Ica 1,4 sekunder 5,4 sekunder
Hemköp 1,5 sekunder 3,5 sekunderAnnonsbilliga resor