fb


2012-04-04 8:57

Fullt på tågen till Dalarna - Bilen en nödvändighet

| Mer

Järnväg

Många resenärer mot Siljansbygden tvingas byta tåg i Borlänge till korta regionaltåg

 

Det är fullt på tågen Stockholm-Falun/Mora inför påsk. Enda chansen att kunna ta tåget är att  ta ledigt från arbetet på skärtorsdagen och ta ett förmiddagståg. Men hur många kan det?

Även om det blir  trångt och besvärligt på vägarna upp till Dalarna i morgon så finns det plats för fler  bilar. Men på tågen är det fullt?

Tågbranschen har lyckats ge politiker och allmänheten en bild av att det är fullt på spåren och det behövs fler spår. Även Trafikverket har i sin kapacitetsutredning utgått från denna hypotes,

Tågtrafiken har en stor fördel i jämförelse med flyg och buss och det är att tågens kapacitet kan anpassas till efterfrågan. SJ:s kör exempelvis med bara 50 % av möjlig kapacitet mellan Stockholm och Dalarna året runt på vanliga vardagar som inför storhelger. En museiförening körde ett tåg till årets Vasalopp bestående av 22 vagnar. "Det var bättre förr,"

Både SJ och Tågkompaniet tjänar givetvis pengar på att tågen är fullsatta. Det ger dem optimal avkastning samtidigt som man inte behöver bekosta fordon som bara används ett fåtal gånger under året.  Men det är kortsiktiga vinster och en strategi som inte ökar kollektivtrafikens marknadsandel på längre sikt.

De som nu tar bilen upp till Dalarna över påsk ger sig ut i en trafik som kan vara riskabel. Men de har inget annat alternativ. De ska absolut inte ha dåligt samvete för miljön så länge som det inte finns något alternativ till bilen.

Jan-Åke Bosell
Trafikredaktör

 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor