fb


2012-04-03 11:30

EU godkänner förvärv av roro-terminal i Göteborgs Hamn

| Mer

EU

Storaffär i hamn: Sent igår eftermiddag kom beskedet från EU-kommissionen. DFDS och C.Ro Ports förvärv av roro-terminalen i Göteborgs Hamn – Älvsborg Ro/ro AB – godkänns. Övertagandet beräknas ske början av maj.  

– Ett mycket efterlängtat besked, både för anställda och kunder, säger Sven Hulterström, styrelseordförande i Göteborgs Hamn AB.

Det var i oktober 2010 som DFDS och C.Ro Ports tecknade ett 25-årigt avtal med Göteborgs Hamn AB för att driva Älvsborg Ro/ro. Ärendet gick först till svenska konkurrensverket, men på grund av affärens karaktär gick det vidare till EU:s konkurrensmyndigheter som gjort en grundlig utredning av affären.

Utredningen visar att det finns tillräcklig konkurrens på roro-linjerna* mellan Göteborg och andra länder i norra Europa, samt det är tydligt i avtalet mellan Göteborgs Hamn AB och den nya operatören att terminalen måste uppträda på ett icke-diskriminerande sätt och välkomna nya kunder.  

Själva övertagandet beräknas ske i början av maj. Då tar DFDS och C.Ro Ports över ansvaret för terminalen och de cirka 280 anställda.

–  EU:s godkännande innebär att den sista pusselbiten i Göteborgs Hamns nya organisation är på plats. Nu kan vi med full kraft se framåt och fokusera på att utveckla Skandinaviens främsta godsnav ännu mer, säger Sven Hulterström.

Fakta Göteborgs Hamns nya struktur
Hamnens nya organisation innebär att Göteborgs Hamn AB fortfarande äger hamnen och all infrastruktur och ansvarar för den långsiktiga utvecklingen, medan separata terminalbolag sköter driften. Därmed har Göteborgs Hamn samma organisation som majoriteten av världens hamnar.

Containerterminalen drivs sedan januari i år av den globala terminaloperatören APM Terminals och bilterminalen av det svenska logistikföretaget Logent sedan februari 2011.  

För mer information, kontakta Cecilia Carlsson, pressansvarig Göteborgs Hamn, tel +46 31 731 22 45.

 

* Roro betyder roll on/roll of. Godset, som ofta är lastat i trailrar, dras eller körs på och av fartyg som trafikerar linjer inom Europa.  Roro-terminalen hanterar ungefär hälften av allt gods i Göteborgs Hamn och är, tillsammans med Stenaterminalen störst i landet på roro.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor