fb


2012-01-31 8:10

Pensionärerna i Danderyd har lägst andel allmän pension

| Mer

Privatekonomi

Pensionärerna i Danderyd har lägst andel allmän pension i landet i förhållande till den tidigare inkomsten, motsvarande bara 33 procent. Högst andel allmän pension i förhållande till den tidigare inkomsten har Ljusnarsberg med 58 procent. Det visar nya beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum.

I Danderyd var den genomsnittliga allmänna pensionen 12 622 kronor per månad under 2011. Det motsvarar 33 procent av den genomsnittliga inkomsten bland blivande pensionärer på 38 408 kronor. I Ljusnarsberg var den genomsnittliga allmänna pensionen 11 017 kronor per månad, vilket motsvarar 58 procent av den genomsnittliga inkomsten bland blivande pensionärer på 18 975 kronor. Genomsnittet för hela landet är 45 procent.

– Om man lägger ihop den allmänna pensionen med tjänstepensionen får man en god bild av vad man har att leva på som pensionär. För många kommer tjänstepensionen att vara en viktig del av den framtida pensionen, säger Jenny Jeppsson,informationschef på Collectum.

Den allmänna pensionen har ett inkomsttak på 34 000 kronor i månaden, vilket betyder att man inte tjänar in någon allmän pension på lön som överstiger taket. Ju högre inkomst man har, desto större betydelse kommer tjänstepensionen att ha för pensionens storlek­.

– Alla borde logga in på minpension.se och göra sin egen pensionsprognos. Där finns uppgifter om både den allmänna pensionen och intjänad tjänstepension, säger Jenny Jeppsson.

En privatanställd tjänsteman som är 45 år i dag och har en lön på 35 000 kronor i månaden kommer enligt Collectums beräkningar att få cirka 5 700 kronor i tjänstepension, att lägga till den allmänna pensionen.

Kommunerna med lägst andel allmän pension,
i förhållande till tidigare inkomst:

Danderyd 33 procent
Lidingö 35 procent
Täby 38 procent
Nacka 40 procent
Lomma 40 procent

Kommunerna med högst andel allmän pension,
i förhållande till tidigare inkomst:
Ljusnarsberg 58 procent
Årjäng 57 procent
Eda 56 procent
Högsby 56 procent
Övertorneå 56 procent
Gullspång 56 procent

Om statistiken: Uppgifterna om genomsnittlig inkomst (sammanräknad förvärvsinkomst) är hämtade från SCB och avser personer 60-64 år under inkomståret 2010. Uppgifterna om genomsnittlig allmän pension är hämtade från Pensionsmyndigheten och avser 2011. Statistiken är den senaste tillgängliga från respektive myndighet.

Länk: Genomsnittlig allmän pension, kommun för kommun

MyNewsdeskAnnonsbilliga resor