fb


2012-01-30 14:04

Ungern förlänger sitt Gripen-kontrakt

| Mer

Försvar Tidigare idag bekräftade FXM, Försvarsexportmyndigheten, att Sverige och Ungern har valt att förlänga sitt Gripen-samarbete i ytterligare 10 år. Förhandlingar har pågått de senaste månaderna och idag måndag den 30 januari undertecknades det nya kontraktet av FXM:s generaldirketör Ulf Hammarström och generaldirektör Gyula Keszthelyi vid Ungerns motsvarighet till FMV.

- Vi är glada att Ungern har tagit ett långsiktigt strategiskt beslut att fortsätta använda Gripen och därmed valt fortsatt partnerskap med Sverige och övriga Gripenanvändare, sa Ulf Hammarström i samband med undertecknandet av avtalet.

- Beskedet att Ungern förlänger Gripen-kontraktet med tio år är oerhört positivt. Det bekräftar ännu en gång att Gripen är ett av världens marknadsledande stridsflygplan som uppfyller de operationella, tekniska och kostnadsmässiga krav som marknaden ställer, säger Lennart Sindahl, chef affärsområde Aeronautics, Saab.

Samarbetet är ett kontrakt mellan två regeringar, där Saab agerar som underleverantör.

År 2001 ingick den svenska och den ungerska regeringen ett lease-köpavtal, med en vidare modifiering 2003 som inkluderade 14 stycken Gripen C/D (12 ensits- och 2 tvåsitsflygplan). Samtliga flygplan levererades 2006 och 2007 och i slutet av 2008 var alla 14 flygplan operationella i det ungerska flygvapnet. Det nuvarande kontraktet skulle löpt ut 2016, men nu har länderna alltså valt att förlänga samarbetet i tio år till.

Cision WireAnnonsbilliga resor