fb


2011-12-20 14:13

Panda Security presenterar säkerhetshot inför nästa år

| Mer

Datavirus Det här ska vi se upp för 2012: Panda Security presenterar säkerhetshot inför nästa år

- Cyberspionage ökar: 2011 har varit det värsta året hittills gällande säkerhetsintrång hos företag och myndigheter

- Sociala nätverk är cyberkriminellas främsta vapen för att stjäla användarinformation

- Skadlig kod ökar långsamt på surfplattor och smartphones


Solna, 20 december, 2011

Enligt PandaLabs kommer kränkande av privatliv och datastöld bli nästa års största säkerhetsutmaningar för företag. Cyberspionage och attacker på sociala nätverk kommer att bli trender att hålla ögonen på tillsammans med andra mer traditionella hot.

Cyberspionage riktade mot företag och myndigheter kommer att vara stort även nästa år. Från Nya Zeeland till Kanada, från Japan till Europeiska Parlamentet, vi har sett en mängd attacker under året där syftet har varit att stjäla hemlig eller klassificerad information. Enligt Luis Corrons, Teknisk chef på PandaLabs: “Vi lever i en värld där all information är i digital form så dagens spioner behöver inte längre infiltrera byggnader för att stjäla information. Så länge de har de datorkunskaper som krävs så kan de åstadkomma stor skada och ta reda på hemlig information utan att ens behöva lämna sitt vardagsrum.”

När det gäller hemanvändare så kommer cyberkriminella fortsätta att rikta sig mot sociala media för att stjäla personliga data. Tekniker som exploaterar användarens svagheter har blivit den ledande metoden för attacker hos hackers. “Sociala nätverk är ofta platser där användarna känner sig säkra eftersom de interagerar med vänner och familj. Problemet är bara att de cyberkriminella drar nytta av den falska uppfattningen om säkerhet och skapar bl.a. maskar som sprider skadlig kod. Det är väldigt enkelt för dem att lura användare med enkla meddelanden som t.ex. “Titta, du är med I den här filmen!”. Ibland kan nyfikenheten vara vår egen största fiende” förklarar Corrons.

Följande summerar vad PandaLabs förutspår kommer bli de största säkerhetstrenderna 2012:

- Skadlig kod på mobiler: För över tio år sedan började antivirusföretag att förutspå en epidemi av virus på mobiltelefoner. Flera år senare när man kunde se att spridningen inte var tillnärmelsevis lika stor som många trodde började de proklamera att installation av antivirus på mobiler hade stoppat katastrofen. Tyvärr hade de återigen fel. Om det vore så enkelt att det räckte med att ha ett antivirusprogram installerat för att lösa alla problem med skadlig kod så skulle världen vara ett lyckligare ställe. Olyckligtvis är det så att både användarna och antivirusföretagen är i händerna på de cyberkriminella, då de bestämmer vilken plattform de ska attackera. Förra året förutspådde PandaLabs en ökning i attacker mot mobiltelefoner och det faktum att Android har blivit det främsta mobilmålet 2011 för cyberkriminella stödjer den teorin. Under 2012 kommer det att ske flera attacker mot Android, men det kommer inte bli i massiv skala. Nya metoder för att betala med mobiltelefoner – via NFC till exempel – kan bli nästa stora mål för Trojaner men, som alltid, kommer det att bero mycket på dess popularitet.

Skadlig kod på surfplattor: Det faktum att surfplattor har samma operativsystem som smartphones betyder att de snart kommer att bli attackerade av samma typ av skadlig kod som dessa. Utöver det så kan surfplattor komma att bli extra intressanta för cyberkriminella eftersom de används för ett ökat antal aktiviteter och användarna har en tendens att spara mer känsligt innehåll på dem än kanske en smartphone.

- Skadlig kod på Mac: Antalet Mac-användare fortsätter att växa och det gör även hoten mot Mac-datorerna. Dock verkar det som om Mac-användarna har blivit medvetna om att de inte längre är immuna mot attacker och de har också börjat använda antivirus i högre utsträckning. Antalet fall av skadlig kod på Mac kommer att växa under 2012, dock i en mycket lägre grad än på PC-datorer.

- Skadlig kod på PC’s: Under de senaste åren har antalet hot från skadlig kod vuxit exponentiellt och allt tyder på att den trenden kommer att fortsätta 2012. Trojaner är de cyberkriminellas främsta vapen vid attacker och tre av fyra nya fall av skadlig kod som skapades 2011 var just trojaner.

- Windows 8: Nästa version av Windows operativsystem släpps i november 2012, så även om det förmodligen inte kommer att ha så stor inverkan på utvecklingen av skadlig kod under nästa år så kommer det garanterat att öppna upp för nya möjligheter för cyberkriminella att skapa skadlig programvara. Windows 8 möjliggör för användaren att skapa sina egna applikationer för i princip vilken enhet som helst som kör operativsystemet så det kommer också vara möjligt att utveckla skadliga applikationer. Det här kommer dock troligen inte att bli aktuellt förrän 2013.

“Den övergripande bilden ser inte positiv ut. När nya teknologier dyker upp utvecklar cyberkriminella nya sätt att attackera dem, ibland bara genom att adaptera gamla tekniker på nya plattformar. I slutändan är det användarens felaktiga uppfattning om att man är säker som blir den cyberkriminelles bästa vän.”

Mer information finns på PandaLabs Blog.

Om Panda Security
Panda Security grundades 1990 och är världens ledande leverantör av molnbaserade säkerhetslösningar. Produkterna finns på 23 språk och används av miljontals människor i 195 länder världen över. Panda Security var det första IT-säkerhetsföretaget att använda kraften i cloud computing med sin unika teknologi Collective Intelligence. Denna innovativa säkerhetsmodell kan automatiskt analysera och klassificera tusentals fall av ny skadlig kod varje dag, vilket garanterar alla typer av användare det mest effektiva skyddet mot Internethot och dessutom med minimal prestandapåverkan. Panda Security har 61 kontor runt om i världen med ett amerikanskt huvudkontor i Florida och ett europeiskt i Spanien.
Panda Security i Sverige samarbetar med BRIS och hjälper till att skydda barn och ungdomar för ett tryggare liv på Internet.Annonsbilliga resor